Etăgan: În SNL Oltenia criza se accentuează în 2010

Previziunile făcute de sindicate pentru SNL Oltenia, în noul an, nu par a fi mai bune decât cele ale lui 2009. Producţia programată pentru 2010 n-o va întrece pe cea a anului trecut, lăsând societatea cu pierderi de peste 3000 de miliarde, potrivit lui Gheorghe Etăgan, secretarul general al USMO. Menţinerea SNLO pe linia de plutire în aceste condiţii drastice va presupune îngheţarea salariilor şi eforturi concertate pentru crearea Companiei Electra, din care societatea producătoare de lignit va fi parte integrantă. 

Analiza la rece a situaţiei economice şi sociale a SNLO a fost făcută atât de administraţie, dar şi de către partenerul sindical, U.S.M. Oltenia. Secretarul general al USMO, Gheorghe Etăgan, este convins că perioada de criză prin care trece societatea este departe de final. Concluziile sale au la bază atât evoluţia din 2009, mai ales cea de la sfârşitul anului, cât şi previziunile de programare a producţiei de lignit pentru 2010.

Concediul prelungit al minerilor nu a dat roade

Liderul sindical a explicit că cele peste 15 milioane tone de lignit, producţie contractată de SNLO la începutul anului trecut, nu puteau să asigure rentabilitatea societăţii, pentru aceasta fiind necesare cu 2,5 milioane tone de lignit mai mult. În plus, solicitările scăzute din timpul anului au schimbat planurile societăţii, coborând producţia realizată sub 14,5 milioane tone. Nici cererea de curent electric - accentuată de criza economică naţională - nu a mai fost aceeaşi, consecinţele fiind suportate tot de către mineri:  cărbunele, deşi contractat, a rămas în depozitele societăţii. Principalii beneficiari, C.E. Turceni şi C.E. Rovinari, şi-au redus solicitările chiar până la zero în anumite perioade. Cel mai elocvent exemplu l-a oferit C.E. Rovinari, către care nu s-a livrat nici o tonă de lignit de la Crăciun până ieri, urmându-i RAAN Dr.Turnu Severin, instituţie care nu a preluat nici 10 procente din cărbunele contractat, preferând de cele mai multe ori firme private şi cărbune sârbesc. Mai consecvent faţă de angajamentele contractuale, dar preferându-şi totuşi carierele proprii, în prima decadă a lunii ianuarie C.E. Turceni a cerut livrarea a doar jumătate din producţia contractată. Măsurile pentru reducerea pierderilor, care au prelungit şederea acasă a angajaţilor SNLO cu încă o săptămână, oamenii fiind pontaţi în concediu de odihnă, nu au adus rezultatele scontate, fapt recunoscut atât de partea administrativă, cât şi de sindicat. Au fost scutite costurile pentru transport, masă caldă şi a fost micşorat consumul de energie, dar stocurile de la sfârşitul lui decembrie, însumând peste 670 mii tone lignit, s-au redus cu puţin peste cu o pătrime, chiar dacă vremea foarte rece a fost de partea minerilor, favorizând de obicei livrările.

Electra, ultima speranţă

„Dacă producţia de lignit pentru anul 2010 va fi programată tot la nivelul anului trecut, aşa cum sunt făcute deja previziunile, criza economică în SNLO se va accentua într-un ritm alert“, este concluzia secretarului general al USM Oltenia. Reprezentantul sindical este de părere că programul de restructurare stabilit pentru acest an, care prevede  diminuarea numărului de salariaţi cu 200 de persoane, nu este suficient pentru menţinerea societăţii pe linia de plutire şi consideră că păstrarea salariilor minerilor la nivelul actual ar fi o reuşită în acest caz, cu obligaţia administraţiei de a scădea cheltuielile materiale la capitole care nu vizează direct condiţiile de muncă ale angajaţilor.

Pentru depăşirea perspectivei dificile întrevăzută pentru SNLO, liderul sindical consideră oportună solidaritatea conducerilor administrative din minerit, dar în special a liderilor sindicali, făcând referire la faptul că CE Rovinari şi CE Turceni şi-au stabilit deja programul de lucru la 7 zile din 7 pentru jumătate din noul an, pe când  SNL Oltenia nu poate concepe un program care să depăşească 5 zile pe săptămână pentru tot anul, tocmai datorită lipsei solicitărilor de cărbune.

Tocmai de aceea, liderul sindical este convins că urgentarea creării Electra este singura soluţie care va readuce la rentabilitate exploatarea lignitului, divizia minieră urmând să stabilească atât producţia, dar şi un program comun de lucru pentru exploatări. Responsabilitatea pentru ca SNLO să nu se prăbuşească până la finalizarea procedurilor de organizare a companiei energetice – spune Gheorghe Etăgan - le aparţine în egală măsură ministrului Adriean Videanu, ca gestionar-şef al companiilor şi societăţilor statului.

Vizualizări: 104

Trimite pe WhatsApp

Alte articole din Administrație:

Citește și: