Eugen Vâlceanu, un candidat putred de bogat

Aspirantul PSD la un post de deputat îşi doreşte de fapt imunitate parlamentară, deoarece are probleme penale. Agenţia de Monitorizare a Presei, împreună cu fundaţia Pro Democraţia, a dat publicităţii lista candidaţilor pentru Camera Deputaţilor din jumătatea de vest a ţării, pe care partidele din care aceştia fac parte nu ar fi trebuit să îi propună pentru un mandat de parlamentar din mai multe cauze : averi colosale şi nejustificate, colaborări cu securitatea, conflicte de interese în sensul că firmele pe care le patronează fac afaceri cu societăţile statului şi altele.

Cei mai mulţi candidaţi pătaţi se regăsesc pe listele PSD-ului. În judeţul Gorj, primii vizaţi, putrezi de bogaţi, aşa cum îi caracteriza postul de radio Omega, sunt Eugen Vîlceanu de la PSD şi Dan Ilie Morega de la PNL, oameni care îşi datorează averea fotoliilor de parlamentari sau funcţiilor importante deţinute la nivelul administraţiei locale.

Cel mai controversat candidat la Camera Deputaţilor în colegiul IV este Eugen Vâlceanu, cercetat de poliţie şi de procurorii anticorupţie pe vremea când era subprefectul Gorjului. În afacerea AMORIM, societate de reparaţii utilaje miniere la care Vâlceanu a fost  director economic, a cumpărat de aici utilaje miniere funcţionabile la preţ de fier vechi, prejudiciind-o cu peste 10 miliarde lei. La vremea respectivă - anul 2003, a fost acuzat de însuşi Morega, iar în urma afacerii AMORIM a fost construită firma TREFO, unde au ajuns utilajele cumpărate pe mai nimic, firmă care prosperă în continuare pe spatele minerilor. De altfel, Vâlceanu este cunoscut în zona în care candidează pentru faptul că şi-a consolidat afacerea de vulcanizări de benzi transportoare, folosindu-se de relaţiile sale  pentru a distruge subunitatea din Compania Naţională a Lignitului care asigura aceste servicii. 

De-a lungul anilor, numele lui Eugen Vâlceanu a fost asociat cu mai multe firme care au câştigat bani mulţi din înţelegerile cu societăţile miniere. Chiar anul acesta, trei firme la care familia Vâlceanu are acţiuni au încheiat un contract cadru cu Complexul Energetic Turceni, în urma căruia candidatul PSD câştigă peste 450 miliarde lei vechi. Firmele cu ajutorul cărora Eugen Vâlceanu stoarce conturile mineritului, mai nou şi cele ale energiei din Gorj, sunt SC REMONT SA FĂRCĂŞEŞTI, ROMINEX MINING ENGINEERING SA ROVINARI şi SC TREFO SA, toate fiind conduse fie direct de Vâlceanu, fie prin intermediul soţiei sau fiului acestuia. Datorită funcţiilor deţinute de candidatul PSD şi relaţiilor pe care le presupun aceste funcţii, firmele sale primesc contracte de valori foarte mari – amintim contractul de 1,6 milioane dolari pentru modernizarea unui excavator de la SNLO – fără licitaţie. Fostul subprefect e specializat şi în achiziţia firmelor falimentate din minerit, un exemplu fiind cumpărarea  SC RAUPS din Rovinari, falimentată de Crişan, cel care a falimentat de altfel şi UREX Rovinari, uzină pe care a dorit-o şi E.Vâlceanu.

În programul său electoral, E.Vâlceanu precizează că are experienţă şi este devotat gorjenilor. Ziarul Evenimentul zilei a acordat mai mult spaţiu pentru Vâlceanu şi afacerile sale tocmai pe spinarea gorjenilor. Grija dovedită de candidat pentru gorjeni s-a rezumat la câştigurile personale, necontând nici măcar faptul că a închis activităţi din zona minieră şi a lăsat oameni fără loc de muncă, aducând în schimb firmele sale pentru a presta acele activităţi, la preţuri mult mai mari. Nu mai demult decât în luna august a anului trecut, Vâlceanu a cumpărat sediul unei societăţi de construcţii în centrul oraşului Tg.Jiu, afacerea fiind catalogată atunci de specialişti drept «tunul anului». Firma lui E. Vâlceanu, TREFO SA, a plătit pentru achiziţie peste un milion de euro, fiind de altfel singura ofertă depusă.

Iată de ce îşi doreşte Eugen Vâlceanu imunitate! Mai nou, se pregăteşte să preia, într-un fel sau altul, prestările de servicii din minerit: el a declarat că a decis să construiască în Rovinari o nouă uzină de reparaţii miniere, care va costa 3 milioane de euro.  Ori, din scaunul de parlamentar, ar putea foarte uşor obţine toate contractele cu SNLO şi complexele energetice şi de ce ar conta pentru dumnealui că lasă pe drumuri atâţia angajaţi ai sistemului de servicii miniere-

La sfârşitul anului 2006, ca proaspăt preşedinte al Asociaţiei patronale UGIR 1903, Vâlceanu declara că va milita mai mult pentru drepturile patronilor din judeţ… Oare cine va milita pentru drepturile angajaţilor la aceşti patroni -

Cei mai mulţi gorjeni nu au uitat că tocmai PSD-ul a fost partidul care, acum patru ani, a distrus Compania Naţională a Lignitului, divizând-o în cele două complexe şi actuala SNLO. PSD vorbea atunci de numeroşi investitori dispuşi să salveze mineritul din Oltenia, care nu au mai apărut niciodată. Locuri de muncă nu s-au mai creat şi au dispărut şi multe din cele care erau. Cum - Firme ale celor putrezi de bogaţi tocmai datorită afacerilor cu SNLO şi cele două complexe energetice le iau gorjenilor şi bruma de loc de muncă pe care-l mai au, decimând ceea ce până nu demult însemna puterea economică a Gorjului, mineritul şi energia.

Vizualizări: 1,080

Trimite pe WhatsApp

Alte articole din Justiție:

Citește și: