Deţinuţi eliberaţi de ziua „marii graţieri”. La Târgu Jiu se fac calcule

Mai mulţi deţinuţi au fost deja eliberaţi după ce joi a intrat în vigoare legea prin care deţinuţii încarceraţi în condiţii necorespunzătoare beneficiază de şase zile reduse din pedeapsă pentru fiecare 30 de zile executate. Alte câteva sute de persoane încarcerate ar putea cere eliberarea condiţionată. De la Penitenciarul din Târgu Jiu încă nu a plecat nimeni, pentru că încă se mai fac calcule.

Noua lege a fost votată de Parlament în primăvara acestui an şi a fost promulgată de preşedintele Klaus Iohannis în luna iulie. 70% dintre clădirile Administraţiei Naţionale a Penitenciarelor (ANP) nu sunt conforme, deci toate persoanele închise în aceste penitenciare au intrat pe lista beneficiarilor noii legi. Prevederile vin în contextul în care tot mai mulţi deţinuţi câştigă procese la CEDO din cauza condiţiilor necorespunzătoare în care au fost închişi şi din cauza aglomeraţiei.

Două spaţii neconforme la Târgu Jiu

Reducerea pedepselor se calculează pentru perioadele petrecute în detenţie începând cu anul 2012. Şi Penitenciarul din Târgu Jiu se află pe lista celor unde există spaţii neconforme. Mai exact, sunt două corpuri de clădire unde nu există condiţii corespunzătoare începând cu data de 24 iulie 2017.

Peste 400 de persoane sunt încarcerate la Penitenciarul din Târgu Jiu. În prezent, se fac calcule pentru a se stabili câţi deţinuţi ar putea beneficia de noua modificare a legislaţiei.

Potrivit ANP, în acest moment în România există 25.798 de persoane private de libertate.

Vizualizări: 747

Trimite pe WhatsApp

Alte articole din Justiție:

Citește și: