100 de semnături pentru a proteja medicii în caz de malpraxis. „Dacă pățești asta, ești distrus!”

Medicul Liliana Puiu Crăciun a strâns deja 100 de semnături pentru a schimba legea, astfel încât doctorii să fie protejați de legislație pentru a nu mai fi târâți prin tribunale dacă fac o greșeală în actul medical. Demersul a pornit după ce un alt medic a fost condamnat pentru malpraxis și, în primă fază, instanța a stabilit și despăgubiri de 400 de mii de euro pentru familia care și-a pierdut fiica.

Liliana Puiu Crăciun a avut și ea probleme după ce o pacientă a murit în urma unui tratament aplicat de ea. A fost condamnată pentru ucidere din culpă şi suspendată de la spital. Într-un final a revenit la muncă. Susține că medicii nu ar trebui să fie trași la răspundere în cazul unei nenorociri, ci firma de asigurări. „Este firesc. Legislația nu acoperă această zonă. Medicii nu sunt protejați. Sistemele de asigurări trebuie să acopere daunele pentru asigurări. De-asta ne asigurăm pentru malpraxis. Nu poți să distrugi medicul și familia sa. În alte țări, medicul nu este hăituit prin tribunale sau pe stradă. Și la noi, trebuie să se lupte în instanță firmele de asigurări. Nu se poate să fii jignit, batjocorit pentru incidente de acest gen în timp ce înveți atât pentru a deveni medic”, a declarat medicul.

„Ne terfelesc, ne cer despăgubiri!”

Demersul a fost inițiat după ce un alt medic a fost condamnat, în primă instanță, la închisoare cu suspendare după moartea unei tinere. Procurorii au dovedit că medicul Carmen Braia ar fi modificat și fișa pacientei pentru a-și ascunde greșelile, după ce o tânără de 17 ani a intrat în șoc anafilactic și a murit. „În lumea medicală, fiecare își apără propriile interese. Se poate întâmpla oricui. Și eu am trecut printr-o astfel de dramă degeaba. De-asta sunt supărată și trebuie să luptăm până la capăt. Eu am fost acuzată degeaba, dar, din păcate, este o luptă cu morile de vânt. Eu nu am discutat cu doamna doctor Braia. Este îngrozitor ce i se întâmplă. În orice meserie poți păți ceva. O distrugi, o faci să se sinucidă, îi distrugi copiii. Te mai poți gândi la ceilalți pacienți când sufletul tău este distrus. În fiecare gardă avem 100 de prezentări. Dacă pățești o dată în viață ceva, nu mai ești același, ești distrus”, mai susține Liliana Puiu Crăciun.

400 de mii de euro ar trebui să primească familia Ralucăi Tulic despăgubiri dacă decizia instanței va rămâne definitivă. O sumă mult prea mare, este de părere Liliana Crăciun care este hotărâtă să ceară sprijinul parlamentarilor pentru a proteja medicii. „Ne terfelesc, ne cer despăgubiri. Imaginați-vă că trebuie să-ți vinzi casa în acest caz. Dar cine ar avea o casă de 400 de mii de euro? E o sumă impresionantă”, a concluzionat medicul Crăciun.

Vizualizări: 1,190

Trimite pe WhatsApp

Alte articole din Justiție:

Citește și: