Evaziune de milioane cu produse de balastieră

Administratorul unei societăţi din Padeş s-a ales cu dosar penal după ce a fraudat statul cu aproape trei milioane de lei. Un număr de trei capete de acuzare au fost reţinute împotriva acestuia. De-a lungul a trei ani a derulat tranzacţii financiare cu produse de balastieră fără a declara veniturile obţinute. Mai mult decât atât, acesta a refuzat să prezinte comisarilor evidenţa financiar contabilă.

Societatea care are ca profil exploatarea agregatelor minerale, închirieri de utilaje şi deszăpeziri a derulat în perioada 2010-2013 tranzacţii comerciale cu mai multe firme din Gorj, Caraş Severin, Mehedinţi şi Dolj, fără să mai înregistreze facturile în evidenţele contabile, dar şi fără a declara veniturile obţinute.

Cum administratorul societăţii, originar din Republica Moldova, nu a vrut să prezinte oamenilor legii evidenţa financiar contabilă privind activitatea desfăşurată, au fost verificate şi 12 societăţi care în perioada mai sus menţionată au primit în calitate de clienţi ai firmei facturi fiscale în valoare de 8.442.419 lei, fără ca acestea să fie declarate la organele fiscale de către firma emitentă, fentând astfel statul cu 2.916.053 lei. „Aferent acestor venituri neînregistrate şi nedeclarate s-a estimat că societatea în cauză nu a colectat şi declarat TVA în sumă de 1.565.353 lei şi nu a calculat şi declarat impozit pe profit în sumă de 1.100.331 lei. De asemenea, aferent facturilor de livrare emise, reiese că în perioada 2010-2012 au fost comercializate importante cantităţi de agregate minerale-produse de balastieră, fără a deţine permis sau licenţă de exploatare. Pentru cantităţile de agregate minerale comercializate, respectiv 145.848 tone agregate, a fost estimată redevenţa minieră cuvenită bugetului de stat, necalculată şi nedeclarată în sumă de 250.369 lei”, a declarat Gigel Capotă, comisarul şef al Gărzii Financiare Gorj.

Administratorul societăţii în cauză este anchetat acum de Parchetul de pe lângă Tribunalul Gorj pentru refuzul nejustificat de a prezenta organelor competente documentele legale, pentru evaziune fiscală şi executarea de activităţi miniere fără permis sau licenţă.     

Vizualizări: 207

Trimite pe WhatsApp

Alte articole din Administrație:

Citește și: