Eveniment unic în Gorj. Veșmântul Sfintei Parascheva a ajuns în Albeni!

Credincioșii o sărbătoresc sâmbătă, 14 octombrie, pe Sfânta Parascheva și pentru prima dată în judeţul Gorj, la Albeni, vor ajunge veșmintele cuvioasei. Acestea vor fi expuse spre închinare la Biserica din satul Mirosloveni şi, începând de sâmbătă, enoriaşii se vor putea ruga la racla cu sfintele veşminte.

Eveniment religios unic în judeţul Gorj. O raclă cu veşmintele Sfintei Cuvioase Parascheva va fi expusă la Biserica din Mirosloveni începând de sâmbătă, 14 octombrie. Sfântul veşmânt se schimbă în fiecare an, spun preoţii, şi anul acesta va ajunge în Gorj. „În fiecare an se schimbă veșmintele cuvioasei şi se face un raport către Mitropolia Moldovei cu binecuvântarea Arhiereului locului, adică a Înaltpreasfinţitului Părinte Irineu de a cere acest veşmânt. Sunt mulţi ani de când Părintele dorea lucrul acesta şi acum s-a împlinit dorinţa dumnealui şi a enoriaşilor din parohia respectivă. Este prima dată când ajung în judeţul Gorj”, a declarat Iulian Mărgineanu, protopop.

Se închină la veşmânt

Potrivit preoţilor, sfintele veşminte au ajuns deja la biserica din Albeni și vor rămâne aici pentru totdeauna. „S-a făcut o raclă unde este pus respectivul veşmânt spre închinare şi sunt aşteptaţi toţi credincioşii să i se închine. În fiecare an se schimbă acoperământul de la moaştele Sfintei Cuvioase Parascheva, este un acoperământ care se pune peste moaşte”, a mai spus protopopul Iulian Mărgineanu.

Sâmbătă, 14 octombrie, se sărbătoreşte la Albeni şi ziua localităţii, aşadar este organizat şi un mic spectacol cu datini şi obiceiuri strămoşeşti, începând cu ora 11.00. Sfânta Cuvioasă Parascheva este considerată ocrotitoarea Iaşului şi a întregii Moldove, moaştele ei fiind păstrate aici de mai bine de 350 de ani. Anual, pe 14 octombrie, credincioşi din toate colţurile ţării se adună la Iaşi pentru a se închina la sfântă şi pentru a-i atinge moaştele.

Foto: arhiva

Vizualizări: 3,378

Trimite pe WhatsApp

Alte articole din Eveniment:

Citește și: