Evoluția sloturilor de la clasic la 3D: impactul tehnologiei asupra designului!

Sloturile, păcănelele pe numele lor popular, sunt cele mai populare jocuri de cazinou din România. Toate cazinourile stradale și majoritatea cazinourilor online au jocuri de tip slots. Ele reprezintă un procent important din jocurile existente în majoritatea cazinourilor clasice sau digitale. Cel mai mare cazinou stradal, cu o suprafață de 550 000 de metri pătrați, are peste 3000 de sloturi și aproximativ 750 de jocuri la masă.

Acestea pot fi observate încă de la intrare sau la simpla accesare a unui website, fiind clorate și strălucitoaare. Totodată, ele sunt într-un număr atât de mare pentru că atrag o mare parte dintre jucători, ceea ce totul se traduce în venituri importante aduse cazinourilor. Se spune că sloturile asigură până la 80% din venituri. Cu toate acestea, dominația sloturilor în lumea cazinourilor nu a venit peste noapte.

Cum de au ajuns sloturile să fie atât de populare, cu toate că se știe că au unul dintre cele mai mici RTP-uri? Dincolo de strălucirea lor, sunt ușor de practicat, fără a avea nevoie de un regulament sau o strategie. La păcănele, tot angrenajul e pus în mișcare cu o simplă apăsarea de buton sau tragere de manetă. Ulterior, rezultatul este afișat pe ecran. Totul stă în mâna hazardului.

Poate vă întrebați care e treaba cu maneta. Primul slot machine, lansat în 1891, era mecanic, realizat dintr-un angrenaj cu cinci tamburi și 50 de simboluri ce reprezentau cărțile de joc pentru poker. Cei interesați, acționau jocul printr-o simplă tragere de manetă, care antrena tamburii, iar rezultatul afișat putea fi o combinație câștigătoare din Poker.

 

Mașinile lui Sittman și Pitt erau extrem de populare în acele vremuri și atrăgeau chiar și oamenii care nu voiau să se joace,dar se adunau pentru a-i vedea pe alții cum se joacă. Câștigurile nu puteau fi plătite prin intermediul aparatului, așa că jucătorii trebuiau să-și adune recompensele sub formă de băuturi, mâncare sau trabucuri.

Însă sloturile au evoluat și în 1895, Charles Fey a decis să producă un slot cu trei tamburi și cu posibilitatea de procesare automată a plăților. În legendarul său atelier din San Francisco, acesta a inventat un slot machine cu trei role și doar cinci simboluri: Liberty Bell, pică, diamante, potcoave și inimi. Mașina a fost numită Liberty Bell după simbolul clopotului libertății. S-a dovedit a fi un succes, iar mai multe baruri, cafenele, restaurante și centre de divertisment au comandat noul slot. A fost un slot machine revoluționar.

Tehnologia nu era patentată, așa că pe piață au apărut tot mai mulți producători. Unii au schimbat simbolurile de pe role cu fructe, iar alții ofereau recompense sub formă de gumă de mestecat. Chiar și în perioada în care sloturile erau interzise, oamenii continuau să joace pentru divertisment, doar că premiile nu mai erau în bani.

Odată cu adăugarea unui dozator de gumă de mestecat și a simbolurilor de fructe, producători precum Herbert Mills au susținut că mașina lor, Bell Fruit Gum, nu mai era o mașină de joc, ci un automat. Astfel, aceștia au reușit să se sustragă legilor jocurilor de noroc din acele vremuri.

Jocurile electromecnaice au apărut în 1964, când Bally Manufacturing Co a inventat Honey Money. Producătorul a menținut maneta cu toate că tot angrenajul era acționat de un dispozitiv electronic. Jucătorii erau deja familiarizați cu sloturile clasice. De-a lungul timpului, Bally Manufacturing a început să introducă mașini cu butoane în loc de manete, un alt moment de cotitură în industria de gambling.

Primul slot video a apărut în 1976, în California. Aparatul a fost folosit pentru prima dată la hotelul Hilton din Las Vegas. A folosit plăci logice pentru funcțiile slot și un monitor color Sony Trinitron modificat pentru afișarea video. După mai multe verificări și modificări pentru a menține corectitudinea și a reduce înșelăciunea, noul slot a fost legalizată de Nevada State Gaming Commission și a devenit un fenomen la nivel global.

După 1990, industria sloturilor a trecut printr-o altă etapă revoluționară, odată cu dezvoltarea internetului și apariția cazinourilor online. Odată cu dispariția barierei fizice, tehnice și sociale, sloturile au explodat în popularitate. În acest context, marii producători de sloturi au fost nevoiți să inoveze mereu și să țină pasul cu pretențiile jucătorilor. Așa au apărut mii de sloturi diferite, unele mai atractive ca altele prin prisma graficii, a temelor ce stau la baza lor, a coloristicii, a mataricei de joc și a coloanei sonore.

Însă multe dintre jocurile existente în prezent, încă mai păstrează elemente ce ne aduc aminte de clasicele sloturi. Din sloturile moderne nu lipsesc fructele, simbolurile aducătoare de noroc precum potcoava, trifoiul sau Liberty Bell. Însă, dincolo de temele clasice, astăzi jucătorii pot alege din peste 25 000 de sloturi diferite ce au la bază teme cu scenarii și personaje din filme, muzică, desene animate, Grecia Antică, Egiptul Antic, personaje și vedete consacrate din istoria omenirii, inclusiv actori și artiști de renume. De exemplu, vestita Pamela Anderson are un slot machine cu figura ei.

Astăzi, jucătorii dau atenție sporită graficii, modului în care e realizat jocul, dar sunt și atenți la detalii. Doresc teme noi cu personajele preferate, muzică nouă, efecte speciale, dinamică nou. Matricele folosite la sloturile online diferă extrem de mult față de clasicele cu trei și cinci tamburi. Astăzi puteți găsi sloturi cu matrice dinamică cum sunt cele Megaways. Sunt sloturi cu până la 10 tamburi și sute de simboluri, care pot genera mii de linii de plată.

Tehnologia și-a spus cuvântul și a facilitat realizarea de sloturi moderne, cu efecte 3D, grafică realistă, noi matrice și efecte speciale. Iar dezvoltarea industriei de mobile a făcut la sloturile să treacă la un alt nivel. Sloturile există de peste un secol și, în acest timp, au suferit mai multe dezvoltări și schimbări masive.

Și cu siguranță lucrurile nu se vor opri aici. Viitoarele tehnologii, cum ar fi Realitatea Virtuală, Realitatea Augmentată și Realitatea Mixtă, vor duce sloturile la un alt nivel. Nu este exclus ca în viitorul nu foarte îndepărtat, grație tehnologiei, să ne bucurăm de experiența de joc a unui cazinou clasic din confortul propriului cămin. Inevitabil, va evolua și grafica care cu siguranță va fi mai atractivă și strălucitoare. Un singur lucru a rămas constant în tot acest timp, efectul lor de divertisment. Distracția e garantată!

Vizualizări: 692

Trimite pe WhatsApp

Alte articole din Timp liber:

Citește și: