Expoziție de ceramică la Muzeul Județean

Vernisaj inedit, la Târgu Jiu, miercuri, 31 august, de la ora 18.00, la Muzeul Județean Gorj ”Alexandru Ștefulescu”. Este vorba despre expoziția de ceramică ”Vibrații interioare”, a artistelor Aniela Ovadiuc și Maria Cioată. 

Expoziția poate fi vizitată în perioada 31 august – 30 septembrie 2022. Cele două artiste ceramiste propun publicului târgujian o expoziție de o sensibilitate aparte, care explorează trăiri interioare, relațiile cu ceilalți și raportarea la tradiție și lume.

”În lucrările mele, omul și preocupările sale au stat la baza construcției conceptuale. Vorbind despre om, vorbim despre civilizație, cultură, sentimente, adică despre tot ceea ce cuprinde conștiința. La început am fost preocupată de teme generice, precum „Androgin” și „Bibliotecă”, care se constituiau ca o esență a existenței omului, trecând ulterior de la „întreg” la „unitate”, eram eu, o particulă dintr-un întreg - cine sunt eu? Eu sunt ca mulți alții, sunt oglinda celor din jurul meu, mă compun din întâlnirile cu ei, sedimentând experiențe și cunoștințe, iar ei se pot regăsi în întrebările, frământările și răspunsurile transpuse în proiectele mele artistice”, spune Aniela Ovadiuc.

”Modernitatea tradiției, reinterpretarea artei populare printr-un limbaj propriu reprezintă un reper constant al activității mele. În general vorbind, reprezintă o reiterare simbolică a întregii mitologii şi cosmogonii. Elementele simbolice de pe ștergare și de pe scoarțe sunt reinterpretate într-un mod personal, oferind piesei o forță de expresie ce transcende funcția utilitară. Fiecare privește diferit aceste cusături. Pentru mine, fiecare simbol reprezintă o poveste de viață în care fiecare decizie, fiecare pas pe care îl faci, fiecare om pe care îl întâlnești sunt o cusătură sau o culoare pe care o folosești în ”tiparul vieții”.

Simbolurile arhaice ne vorbesc despre existența noastră de aici și de cea de dincolo”, este mesajul Mariei Cioată.

Aniela Ovadiuc s-a născut în 1980 în Constanța. A absolvit, în 2003, Universitatea Naţionale de Artă Bucureşti, Facultatea de Arte Decorative şi Design, cu specializarea în ceramică, iar în 2005 a absolvit masteratul în arte la aceeași universitate. În 2004 devine membru al Uniunii Artiştilor Plastici din România (UAP), unde între 2011 și 2015 este membru al Consiliului de Conducere al Filialei Arte Decocorative. Din 2010 este Membru al Grupului Galateea, prima galerie de ceramică contemporană din România. Expoziții personale: 2021 noiembrie, Inside, Galeria Senso, București; 2012 septembrie, Carte - Jurnal, Galeria Galateea, București. Participă la expoziții de grup naționale și internaționale, din 2001 până în prezent. Din 2001 până în 2010 participă la simpozioane și tabere naționale și internaționale. În 2019 obține mențiune specială la Bienala Internațională de Ceramică din Cluj. Din 2011 până în prezent, depune activitate de curatoriat la Galeria Galateea.

Maria Cioată s-a născut în 1969 la Pitești. În prezent trăiește și lucrează în București. Studii: 1991-1997 - Universitatea Națională de Artă, Secția Ceramică-Sticlă, București; 1984-1988 - Liceul de Artă ,,Nicolae . Tonitza”, Secția Ceramică, București. Din 1997 este membru al Uniunii Artiștilor Plastici din Romania. Burse și premii: 2021-Premiul MAMCO- în cadrul Bienalei Albastră Essentia; 2020 – Premiul Special al Salonului de Miniatură, Ediția l -Muzeul de Artă Contemporană PAVEL ȘUȘARĂ; 2019- Mențiune de onoare – Bienala Internațională de Ceramică, ediția a IV-a , Muzeul de Artă, Cluj , România; 2018-Premiul Internațional al Națiunilor,Tribut Tiziano-Veneția -Italia; 2017-Premiul I LORENZO MAGNIFICUL-Bienala Internațională de Artă Contemporană, ediția a XI-a -Florența -Italia; 2017-Mențiune de onoare -Trienala de ceramică-Tadino -Italia; 1997-Mac Constantinescu. 

Vizualizări: 505

Trimite pe WhatsApp

Alte articole din Timp liber:

Citește și: