Exproprieri de milioane de euro la Jilţ Sud

Departamentul pentru Energie a răspuns unei interpelări formulate de deputatul PP-DD Niculina Mocioi, privind situaţia carierei Jilţ din punct de vedere al exproprierilor. Potrivit răspunsului, până la despăgubirea locuitorilor din Mătăsari şi Slivileşti, pe legea 255, mai trece mult timp. Cariera Jilţ Nord a fost la un pas de a fi închisă deoarece nu mai avea front de lucru. La cum se mişcă lucrurile la Bucureşti, în scurt timp vom ajunge de unde am plecat.

Potrivit ministrului delegat al energiei, până la 1 octombrie, proiectul pentru Jilţ Sud a fost aprobat de Departamentul de Energie, Ministerul Economiei, dar mai are nevoie de avizele ministerelor Finanţelor, Justiţiei, Mediului şi Dezvoltării.

La Jilţ Sud este nevoie de ocuparea temporară şi scoaterea din circuitul economic a unor suprafeţe de terenuri  agricole, silvice, păşuni, fâneţe, livezi, etc., aflate în proprietate privată, dar şi exproprierea unui număr de 66 de gospodării. „Sumele individuale estimate de către expropriator, aferente despăgubirilor pentru imobilele, proprietate privată, situate în coridorul de expropriere sunt, conform evaluării, în cuantum total de 19.885.365 lei şi vor fi alocate la cererea expropriatorului de Ministerul Finanţelor Publice, în condiţiile Legii nr.500/2002, cu modificările şi completările ulterioare“, se arată în proiectul de ordonanţă de urgenţă publicat pe Internet pentru dezbatere.

Procedurile pentru Jilţ Nord, întârziate

Mai gravă este situaţia Jilţ Nord. Aici, cei peste o mie de salariaţi au scăpat de şomaj tehnic după ce au reuşit să mai înainteze puţin cu excavatoarele. Ministrul Niţă spune că pentru Jilţ Nord şi Roşia Jiu procedura este în curs de avizare la Ministerul Economiei şi Departamentul pentru energie.

Urmează apoi elaborarea indicatorilor, stabilirea culoarului de expropriere, listelor cu proprietari şi stabilirea sumelor cu care vor fi despăgubiţi. CEO are bani să plătească despăgubirile, mai spune Niţă. „Soluţia de deblocare a expropriaţilor este negocierea cu fiecare proprietar şi acordarea unei despăgubiri corecte. Atunci când acest lucru nu este posibil datorită unor pretenţii exagerate, trebuie aplicate prevederile din Legea 255. De subliniat că CEO nu poate acorda despăgubiri peste nivelul pieţei. Acest lucru ar genera pierderi economice şi ieşirea din marja de profitabilitate. Stagnările carierelor produc pierderi salariaţilor, localităţilor şi economiei naţionale“, transmite Niţă.

Vizualizări: 246

Trimite pe WhatsApp

Alte articole din Administrație:

Citește și: