Exproprierile de la Roșiuța, aprobate

Guvernul a adoptat vineri o hotărâre privind aprobarea amplasamentului şi declanşarea procedurilor de expropriere a tuturor imobilelor proprietate privată care constituie coridorul de expropriere situat pe amplasamentul lucrării de utilitate publică de interes naţional "Deschiderea şi punerea în exploatare a Carierei Roşiuţa, judeţul Gorj, la o capacitate de 3.000.000 tone/an".

Suma care va fi alocată de Ministerul Energiei pentru exproprierile din zonă este de 3.841.000,85 lei.

Suprafaţa totală a perimetrului minier Roşiuţa este de 1866,5 ha, din care până în prezent s-a ocupat o suprafaţă de 558,06 ha. Suprafaţa de teren ce urmează a fi afectată de lucrări miniere este de 132,868 ha, ceea ce coincide cu coridorul de expropriere.

Nota de fundamentare a proiectului de hotărâre arată că era un blocaj în negocierile companiei cu proprierarii de terenuri. „Această procedură de negociere a dus la blocaje ale activităţii carierelor deoarece proprietarii au pretenţii financiare exagerate faţă de valorile rezultate din rapoartele de evaluare sau refuză efectiv înstrăinarea proprietăţii. De asemenea, solicită colateral angajarea de rude care nu au nicio specializare sau vreo meserie dintre cele pentru care poate angaja Complexul Energetic Oltenia, sau creşteri salariale pentru personalul din societate, rude ale proprietarilor sau preţuri foarte mari“, se arată în document. (A.A.)

Vizualizări: 2,216

Trimite pe WhatsApp

Alte articole din Economie:

Citește și: