Ministrul anunţă tăierea paturilor din spitale. Ce spun sindicatele!

Ministrul Sănătăţii, Sorina Pintea, a spus că este nevoie de o reformă în spitale, în sensul reducerii paturilor în unele secţii şi suplimentării în altele. Pintea a precizat că lucrează de câteva luni la acest plan, în colaborare cu specialişti din Uniunea Europeană. Primele reacţii din Gorj nu sunt negative. Ion Măruţă, liderul Sindicatului „Sănătatea”, a spus că există dezechilibre în privinţa distribuirii numărului de paturi. Acesta susţine reforma, dar atrage atenţia că este nevoie de angajări în sistemul sanitar, nu de concedieri.

Ministerul Sănătăţii lucrează la un plan de restructurare a spitalelor, care vizează în principal reducerea de paturi. „Noi avem peste 300 de spitale publice în România, cu un anumit număr de paturi. Eu spun că ar trebui restructurate, pentru că, în general, în spitale, gândirea este cum să aduc medici mai mulţi, cum să fac bani mai mulţi, negândindu-mă ce nevoi are, de fapt, populaţia. Adică, să pornim de la o analiză a nevoilor de servicii medicale a populaţiei din acea zonă şi abia apoi să mă gândesc ce patologii, ce structuri, ce specialităţi noi, ce medici pot să aduc. A fost aşa un haos general şi încă este”, a declarat Sorina Pintea, la Realitatea TV.

Liderii de sindicat din Gorj nu sunt foarte critici în această privinţă. „Doamna ministru, undeva, are foarte mare dreptate. În tratatele de aderare, România s-a angajat că respectă un plan de paturi până în 2020. Sunt nişte angajamente că va reduce numărul de paturi, pe acuţi, care stau până la 7 zile, nu bolile cronice. Aici e problema de reducere a numărului de paturi. Nu o face doamna ministru că vrea, ci că trebuie. Trebuie făcută o reformă în domeniul sănătăţii. Reglarea trebuie făcută în funcţie de nevoile societăţii”, a explicat Ion Măruţă, liderul Sindicatului „Sănătatea”.

 Spitale cu pacienţi, dar fără paturi finanţate

Ministrul Pintea a precizat că lucrează de câteva luni la acest plan pentru care a cerut sprijinul Uniunii Europene. „România a solicitat ajutorul UE pentru întocmirea unor master planuri de servicii, acestea fiind o condiţionalitate exactă pentru accesarea de fonduri europene. Anul acesta am primit rapoartele şi am rămas surprinsă: gândirea experţilor europeni coincidea foarte clar cu gândirea specialiştilor din minister, ca să nu spun cu a mea. Adică, există zone unde numărul de paturi este foarte mare, există zone unde nu e nevoie de 50 paturi de chirurgie pe o secţie, e nevoie de 30, în rest se pot acorda servicii în ambulatoriu şi spitalizare de o zi, flexibilizând şi eficientizând spitalele, în folosul pacientului”, a mai spus Pintea. 

Ion Măruţă a explicat că sunt multe dezechilibre în spitale. „În unele zone şi în unele spitale din Gorj, la spitalul din Turceni, nu e posibil să ai 80 de paturi sub contract, având 96 de pacienţi internaţi pe o perioadă nedeterminată. Acolo ar trebui mai multe paturi pentru bolnavii psihici din majoritatea Olteniei, nu doar din Gorj. Este dezechilibrat numărul de paturi acolo. Eu pot să fiu de acord cu doamna ministru, să reducă numărul de paturi. Mai bine spus, armonizarea numărului de paturi în funcţie de nevoile populaţiei. Nu mai suntem în anii 1990, când, de exemplu, era natalitate mare. Suntem în 2018, când natalitatea a scăzut. Toate spitalele au secţii de neonatologie, mai puţin cel de la Dobriţa. Numărul de paturi e foarte mare. Probabil nevoile de servicii medicale diferă. Lumea are nevoie, din păcate, de servicii de psihiatrie, psihologie, recuperare medicală pe toate palierele şi ne-am învăţat cu anumite paturi care nu au adresabilitate, că sunt boli care nu mai există”, ne-a mai spus Măruţă.

 Numărul angajaţilor trebuie să crească

Sorina Pintea a spus că unele specializări nu se justifică în oraşele mici. „Nu putem să facem chirurgie vasculară într-un oraş mic, unde am 2-3 pacienţi şi nu am niciodată posibilitatea să aduc un medic sau să menţin un medic pensionar, pentru că altceva nu am. Deci, sunt lucruri ilogice şi practic, noi la asta lucrăm, la aplicarea acestor master planuri, la flexibilizarea structurii spitalelor”, a arătat ministrul Sănătăţii.

Liderul de sindicat Ion Măruţă a confirmat că este degringoladă în spitale. „Lucrurile sunt în degringoladă. De cinci ani, nu s-a făcut o echilibrare a numărului de paturi, la nivel naţional, privind nevoile de servicii medicale ale populaţiei. E un plan naţional care trebuie respectat. Sunt angajamentele României sub condiţia ca populaţia să aibă acces la serviciile de care are nevoie. În niciun caz, numărul angajaţilor din Sănătate nu poate să scadă. În mod clar, numărul angajaţilor din Sănătate trebuie să crească”, a spus liderul Sindicatului „Sănătatea”.

Vizualizări: 2,584

Trimite pe WhatsApp

Alte articole din Sănătate:

Citește și: