Extinderea carierelor din Gorj, discutată la Bucureşti cu Greenpeace

Extinderea carierelor din CE Oltenia, Jilţ Sud şi Roşia, va fi dezbătută la Ministerul Energiei cu reprezentanţi ai Greenpeace. La această întâlnire ar putea fi invitaţi şi proprietarii terenurilor din zonă. Cei din Greenpeace şi proprietarii au făcut front comun împotriva CE Oltenia.

Ministerul Energiei organizează, la solicitarea organizaţiei Greenpeace România, o dezbatere care vizează proiectul de hotărâre a Guvernului privind aprobarea amplasamentului şi declanşarea procedurilor de expropriere pentru carierele de lignit Jilţ Sud și Roșia de Jiu. Dezbaterea va avea loc luni, 21 noiembrie 2016, de la ora 10.00, la sediul Ministerului Energiei.
Elena Răduţu, una din persoanele cu teren în zona Jilţ, spune că preşedintele Greenpeace a solicitat să fie şi proprietarii prezenţi, dar că nu a primit încă un răspuns. „Dacă ni se va permite o să ne adunăm câţiva şi o să ne ducem la Bucureşti. Aşteptăm să vedem ce spune domnul de la Greenpeace. Noi i-am scris ministrului, chiar şi pe Facebook, dar nu ne-a răspuns“, a declarat Elena Răduţu.

Gorjenii, aliaţi ai ecologiştilor
Cetățenii comunei Slivilești și Mătăsari sunt supărați pe autoritățile, dar și pe reprezentanții Complexului Energetic Oltenia, pentru că au organizat în Gorj o dezbatere de care nu au fost anunţaţi. Elena Răduţu s-a prezentat luni la dezbatere pentru că o anunţase Ionuţ Cepraga de la Greenpeace. Anunţul privind dezbaterea pe extinderea carierelor prin folosirea unor suprafeţe ale unor proprietari ar fi fost postat pe site-ul primăriei. Oamenii sunt nemulţumiţi că unii au încheiat contracte cu societatea pentru terenuri, dar promisiunile nu sunt respectate, iar excavatoarele au ajuns pe pământurile lor.
De asemenea, cei de la Greenpeace se declară împotriva continuării producţiei pe energie pe cărbune. „Greenpeace a fost înfiinţată în Canada. Știe domnul Cepraga că și la ora actuală sunt peste 50 de centrale energetice pe cărbune, în Canada? Poate să ne răspundă și nouă Greenpeace prin domnul Cepraga, câte miliarde de tone de cărbune a decopertat, a ars și a poluat Canada de-a lungul timpului în toate aceste termocentrale pentru a-și dezvolta faimoasa economie și infrastructură“, se întreabă liderul sindical Manu Tomescu.
ADVERSAR
Greenpeace a atacat hotărârea de guvern prin care s-a aprobat extinderea carierei Jilţ Nord în baza Legii 255 de utilitate publică. CE Oltenia are zeci de procese cu organizaţiile de mediu Bankwatch şi Greenpeace.

Vizualizări: 814

Trimite pe WhatsApp

Alte articole din Economie:

Citește și: