Fabrica de ciment de la Bârseşti împlineşte 50 de ani

Lafarge România nu mai deţine fabrica de ciment de la Bârseşti! Din această toamnă compania CRH din Bucureşti este cea care produce ciment în localitatea componentă a municipiului Târgu Jiu. Anul acesta se împlinesc 50 de ani de la punerea în funcţiune a fabricii, eveniment ce va fi marcat de noul proprietar al unităţii în data de 4 decembrie.

Societatea CRH a preluat mai multe active ale Lafarge, inclusiv fabrica de ciment de la Bârseşti şi cariera de la Suseni (Runcu). Transferul s-a perfectat în vara acestui an, însă procedurile au fost de durată, asta pentru că toate autorizaţiile şi avizele au trebuit transferate pe numele noului proprietar. La vremea în care s-a realizat acest transfer, în fruntea Lafarge România se afla actualul vicepremier al României, Costin Grigore Borc, care avea calitatea de preşedinte al Consiliului de Administraţie, dar şi de director general al societăţii.

Una dintre autorizaţiile care au trebuit transferate pe numele noului proprietar a fost cea de mediu, spune conducerea Agenţiei pentru Protecţia Mediului (APM) Gorj. "Am primit o solicitare de transfer a actelor de reglementare deţinute de pe Lafarge România pe CRH. În urma solicitării s-a parcurs procedura privind transferul autorizaţiilor atât pentru fabrica de ciment, cât şi pentru cariera de calcar de la Suseni. Solicitarea a venit ca urmare a schimbării denumirii titularului, pentru că aşa prevede legislaţia. Documentaţia depusă a arătat că Lafarge Ciment a fost preluată de către CRH România pentru continuarea sau pentru derularea activităţii în aceleaşi condiţii pentru care, de fapt, a fost autorizat iniţial", a declarat Nicolae Giorgi, directorul APM Gorj.

La fabrica de la Bârseşti şi la cariera de la Suseni prestează activitate circa 80 de persoane. Cei de la APM Gorj spun că salariaţii au fost păstraţi după schimbarea proprietarului. Autorizaţia de mediu pentru fabrica de la Bârseşti va expira în luna octombrie 2019. Înainte de expirarea valabilităţii documentului, CRH va trebui să solicite APM Gorj emiterea unei noi autorizaţii de mediu.

O jumătate de secol de funcţionare

Fabrica de ciment de la Bârseşti împlineşte anul acesta 50 de ani de la punerea în funcţiune, dar şi 12 ani fără accidente. Evenimentul va fi marcat de CRH la sfârşitul acestei săptămâni. "Fabrica a fost pusă în funcţiune în 1965, producând prima tonă de ciment în Târgu Jiu. În ultima perioadă, firma nu a mai avut niciun incident atât din punct de vedere al protecţiei mediului, cât şi din punct de vedere al protecţiei muncii. Dacă în perioada '91-'92 când existau cuptoarele de clinker erau probleme serioase de poluare a aerului prin pulberi fine, în momentul actual, faptul că se procedează doar la măcinarea clinkerului, care este adus de la Hoghiz, partea de poluare de mediu este foarte redusă", a mai spus directorul APM Gorj.

Fabrica de ciment a făcut parte iniţial din Combinatul de Liant şi Azbociment (CLA) Târgu Jiu.

Vizualizări: 2,811

Trimite pe WhatsApp

Alte articole din Administrație:

Citește și: