Fost sindicalist: Risipa din CEO, mai mare decât furturile!

Un fost lider de sindicat de la cariera Roşia a CE Oltenia, care are copiii cercetaţi în dosarul „Mafia cărbunelui”, acuză conducerea complexului de risipă. Ion Butură susţine că nu se fură chiar atât de mult şi că pierderile din proasta exploatare a instalaţiilor sunt cu mult mai mari.

Ion Butură, fost lider de sindical, acum pensionar, spune că la cariera Roşia, se face risipă de energie şi că cei din conducere nu iau nicio măsură, deşi au grijă să denunţe persoane nevinovate pentru furt de cărbune. Butură spune că cei trei copii ai săi au ajuns să fie cercetaţi în dosarul "Mafia cărbunelui" fără să aibă vreo implicare. "Se zice că Ciurel a primit informaţii nu ştiu de la cine că familia Butură are depozit de cărbune şi cumpără cărbune de la CEO, iar prin intermediul fiului său cumpără pe firmă cu un preţ şi îl vinde cu un alt preţ. Aceasta a fost picătura care a umplut paharul lui Ciurel care a intentat dosarul "Hoţii de cărbune" şi au arestat în dosar patru persoane care nu aveau nimic în comun unul cu altul şi i-a băgat într-un dosar cu cadre de poliţie", a spus acesta într-un memoriu adresat redacţiei Pandurul pe care l-a intitulat "Hoţii strigă hoţii".

Butură a spus că la cariera Roşia se face risipă de energie, unitatea folosind prea multe motoare pentru punerea în funcţiune a unei benzi transportoare. "Această bandă 401/1 este de import Germania şi a avut o lungime de 3 km. Este dotată la acţionare cu 3 motoare de 630KW, plus 3 motorașe la reostatele cu lichid din electrohaus. Cu alte cuvinte, această bandă, când funcţionează, absoarbe din sistem circa 2MW. Banda a funcţionat în acest fel în perioada 1993-1994 iar după această dată, la cererea minerilor, a fost tăiat din aceasta 1km, iar prin metoda reducerii trebuia scos un motor de 630KW la acţionare. Mai mult, au dotat-o cu 2 motoare de 630KW producţie Polonia. Cu alte cuvinte, cantitatea de cărbune pe care noi o scoatem din depozitul Roșia sau pe direct din cariera Roșia-Peșteana având o putere de circa 2 MW, acum că noi suntem mai deștepți, o scoatem în plus cu 1 MW și 260MW", a mai spus Ion Butură.

Acesta a spus despre managerul CE Oltenia că nu cunoaşte instalaţia şi nici metoda reducerii costurilor.

Pisc: Ne interesează fiecare motoraş

Conducerea Termo Rovinari spune că nu este nicio legătură între furturi şi risipă, ambele trebuind combătute. "Tehnologic, acolo unde sunt soluții am aplicat întotdeauna, dar faptul că suntem cea mai eficientă termocentrală din România din '99 până acum și ne menținem în continuare, denotă că ne interesează fiecare circuit, fiecare motoraș care se învârte, sau care trebuie să stea rezervă, nu trebuie să se învârtă toate deodată, doar unul sau două. Se poate face o verificare, o discuție, ca să se arate că nu suntem neimplicați, sau nu ne interesează partea tehnico-economică. Și ne interesează", a declarat Ioan Pisc, directorul Termo Rovinari.  

Referitor la furtul de cărbune de pe bandă, directorul a precizat că astfel de fărădelegi s-au redus substanțial în ultimele luni. Mai mult, Ion Pisc a spus că de-a lungul benzii au fost montate chiar și camere de luat vederi pentru a-i surprinde pe cei care sustrag cărbune.

Vizualizări: 148

Trimite pe WhatsApp

Alte articole din Administrație:

Citește și: