CCR: Liderii sindicali pot fi concediaţi

Lovitură dură pentru liderii de sindicate. Judecătorii Curţii Constituţionale a României (CCR) au stabilit că este neconstituţional articolul de lege prin care sindicaliştii nu puteau fi daţi afară din companiile în care lucrează. În această situaţie se află şi unii lideri sindicali din cadrul CE Oltenia, precum Corneliu Gârjoabă, concediat la mijlocul acestui an.

Curtea a motivat că liderii de sindicat trebuie să beneficieze de protecţie pentru activitatea sindicală depusă, şi nu pentru cea profesională, de bază. Decizia a fost anunţată miercuri, 25 noiembrie.

Liderii de sindicat spun că nu se aşteptau la o asemenea lovitură. Corneliu Gârjoabă a câştigat în 16 noiembrie, la Tribunalul Gorj, procesul cu CE Oltenia tocmai pentru că legea interzicea concedierea unei persoane cu funcţie de conducere în sindicat, iar el este preşedintele Sindicatului Salariaţilor din CE Oltenia. Nu a primit încă hotărârea, însă se aşteaptă ca CE Oltenia să facă recurs. Chiar şi aşa, Gârjoabă crede că va reveni pe postul pe care se afla atunci când a fost concediat în luna iunie. "Am aflat cu stupoare, nu mă gândeam că se poate face aşa ceva pentru că la ora actuală liderii sunt la mâna angajatorului. De exemplu, numai din sindicatul meu, secretara a fost trecută în preaviz, până la urmă nu a fost concediată, a fost concediat şeful de executiv, vicepreşedintele şi acum am fost concediat eu. Cred că confederaţiile sindicale vor face ceva în acest sens pentru nu poate rămână aşa. În aceste condiţii mişcarea sindicală va fi la pământ. Referitor la acest articol în ceea ce mă priveşte, mie nu are cum să mi se aplice, pentru că eu am câştigat la fond pe articolul constituţional. Curtea Constituţională a spus că se aplică pentru viitor, în momentul când eu am fost concediat acest articol era constituţional. Ce ar însemna ca toţi cei care au câştigat pe articolul acesta să vină pe revizuire şi să piardă toţi, să fie concediaţi toţi liderii", a spus Corneliu Gârjoabă.

Vizualizări: 168

Trimite pe WhatsApp

Alte articole din Administrație:

Citește și: