Fac scenarii să schimbe prefectul de Gorj

Liberalii ar putea negocia cu prefectul Cristinel Rujan un transfer pe altă funcție ca să lase liber postul de prefect al județului Gorj. Ion Rușeț, de la Partidul Mișcarea Populară, a explicat că Rujan nu poate fi înlocuit din funcție decât după ce va împlini un an în fruntea Prefecturii Gorj, dar sunt câteva “porțite” legale ce le-ar putea oferi posibilitatea partidelor de la Guvernare să se aleagă cu postul liber.

Prima variantă propusă de Ion Rușeț este ca prefectul Cristinel Rujan să ceară transferul pe alt post. El fiind înalt funcționar public, potrivit noului Cod Administrativ, nu va putea fi schimbat din funcție decât după august 2020, atunci când se face un an de la instalarea sa în funcția de prefect. „Ești înalt funcționar al statului, ți se aplică mobilitatea la cererea statului, atunci statul nu mai poate aplica această mobilitate pe timpul unui an calendaristic, dar există și solicitări de a se aplica mobilitatea din partea înalt funcționarului public și atunci se pune problema dacă o solicitare bine motivată a unui înalt funcționar public de a aplicat mobilitatea transferându-se pe altă poziție care necesită această pregătire se aplică sau nu”, a spus Rușeț.

Acesta a continuat și a mai vorbit de o a doua posibilitate prin care PNL ar putea avea postul de prefect de Gorj vacant: „Mai există și necesitatea evaluării anuale inclusiv a înalt funcționarilor publici, evaluare care se face, de regulă, în primul trimestru sau în primele 30 de zile ale anului următor, iar, în urma acestor evaluări, dacă se obține un calificativ care nu îi mai dă dreptul să ocupe această poziție, cu posibilitatea de contestare în instanță, acest lucru duce la schimbarea din funcție”.

Oricare ar fi soluție, Rușeț este convins că decizia va fi luată în urma unor negocieri între actualul prefect și reprezentanții PNL. Oricum cei de la PMP nu mai pot visa la acest post pentru că și-au instalat deja persoana pe care au susținut-o în funcția de subprefect. “Eu cred că se va aplica o măsură în așa fel încât dacă se va aplica mobilitatea după 1 ianuarie 2020, fie că se aplică în ianuarie sau august, va fi o formulă negociată. Echipa de la Prefectură este în regulă. Rămâne la latitudinea domnului ministru de Interne și a premierului să vedem dacă merg pe o altă formulă sau o păstrează pe aceasta. Noi știm că, ocupând funcția de subprefect, e clar că o funcție de prefect ar fi ocupată de un alt partid, PNL sau ALDE sau chiar UDMR. După sărbători, vom purta discuții și de Instituția Prefectului”, a mai spus Ion Rușeț, la Accent TV.

Vizualizări: 2,541

Trimite pe WhatsApp

Alte articole din Politică:

Citește și: