Şapte cooperative agricole pentru fermierii din Gorj

Circa 100 de fermieri din zona montană a judeţului Gorj au participat marţi, 27 februarie, la o întâlnire de informare, la Novaci, unde le-au fost prezentate oportunităţile asocierii în cooperative agricole. Au fost reprezentate localităţile Novaci, Muşeteşti, Crasna, Baia de Fier, Polovragi.

La finalul dezbaterii, fermierii s-au arătat interesaţi să înfiinţeze cooperative agricole, pentru a accesa fonduri europene. A fost identificată posibilitatea înfiinţării a cel puţin şapte cooperative agricole şi un grup de producători la Polovragi: Cooperativă sector căpşuni la Novaci; Cooperativă sector bovine la Novaci; Cooperativă sector apicultură la Crasna; Cooperativă sector bovine la Crasna; Cooperativă sector bovine la Baia de Fier; Cooperativă sector bovine la Muşeteşti; Cooperativă sector ovine la Novaci. Acestea reunesc exploataţii care adună sute de animale, sute de stupi şi hectare întregi de culturi de căpşun în spaţii protejate.

Tot marţi a fost luată decizia începerii demersurilor legale pentru înregistrarea cooperativelor, iar de săptămâna viitoare vor fi constituite grupuri de lucru la nivelul localităţilor. „Acesta va fi un proces lung, dar necesar pentru dezvoltarea sectorului agricol din judeţul Gorj”, a spus consultantul Marinela Strîmbulescu, iniţiatorul întâlnirii.

Fermierii au în plan crearea unor centre de sacrificare a animalelor, de procesare a cărnii, de procesare a laptelui, procesare a fructelor, depozite frigorifice, centre de îmbuteliere a mierii sau de prelucrare a lânii. „Agricultura este o şansă pentru judeţul Gorj, doar dacă fermierii se unesc, nu separaţi! Această asociere nu este benefică doar pentru accesarea de fonduri, ci şi pentru schimbarea opiniei instituţiilor din Gorj faţă de fermieri. Nu trebuie să mai fie ignoraţi, să li se pună beţe în roate şi să nu fie informaţi corect. Un singur om nu se poate opune unor practici foarte vechi, dar mai mulţi pot schimba unele lucruri”, susţine Marinela Strîmbulescu, consultant PNDR şi iniţiator al acestui proiect de asociere.

Vizualizări: 4,597

Trimite pe WhatsApp

Alte articole din Gospodar:

Citește și: