Fără daune pentru tânărul care a stat nevinovat în puşcărie

Tânărul din Roșia de Amaradia care a făcut 9 luni de închisoare fără să fie vinovat nu va fi despăgubit de statul român cu nici un leu, deși, dacă timp de nouă luni rolurile ar fi fost inversate și cel în cauză nu și-ar fi plătit taxele la stat, ar fi avut toate șansele să fie umflat și de mascați numai să scoată banii pentru dări la timp.

Tribunalul Gorj i-a respins ieri lui Constantin Mihail Igeanu solicitarea prin care acesta cerea daune de un milion de lei pentru perioada petrecută pe nedrept în spatele gratiilor. El ar urma să primească o mică sumă doar pentru cheltuielile judiciare suportate pe parcursul procesului la finalul căruia și-a dovedit nevinovăția, statul rămânând în continuare de neclintit atunci când vine vorba să își recunoască vinovăția.

„Admite în parte acţiunea. Obligă pârâtul să plătească reclamantului suma de 5000 lei reprezentând cheltuieli de judecată ocazionate cu desfăşurarea procesului penal, sumă ce urmează a fi actualizată în raport cu rata inflaţiei până la data plăţii efective. Respinge petitele ce au ca obiect despăgubiri civile şi daune morale. Respinge cererea de acordare a cheltuielilor de judecată ca nedovedită”, se arată în hotărârea Tribunalului Gorj. Așadar, Igeanu nu vede nici măcar un leu, dar apoi un euro, fie și simbolic, din partea statului care l-a reținut și l-a arestat pe nedrept vreme de nouă luni.

O crimă produsă la Roșia de Amaradia în vara lui 2010 nu are nici până în prezent un autor, Parchetul de pe lângă Tribunalul Gorj arestându-l inițial pe Igeanu în povestea respectivă.  Un localnic a fost descoperit într-o dimineață fără suflare, înjunghiat, nu departe de casa sa, aflată însă într-un loc mai retras față de ulița satului. Anchetatorii nu au avut martori oculari, dar un bătrân din sat declara cu tărie la acea vreme că el a comis faptele. Bătrânul și trei nepoți ai săi, printre care și Igeanu, au fost reținuți pentru 24 de ore, dar, ulterior, Igeanu a devenit ținta anchetatorilor deși era cel mai tânăr dintre suspecți și, după înfățișare, și cel mai nevinovat. După 9 luni în care a stat în spatele gratiilor, Curtea de Apel Craiova a dispus punerea sa în libertate, între timp tânărul fiind trimis în judecată pentru omor.

A și fost condamnat la închisoare la Tribunalul Gorj, dar, apoi, la Craiova a fost găsit nevinovat, iar Înalta Curte de Casație și Justiție a decis anul trecut, în noiembrie, că nu el a comis crima. În momentul de față, autoritățile nu-l cunosc nici pe criminal, dar nici nu-și asumă greșelile făcute în această anchetă, o eventuală acordare de despăgubiri către Igeanu obligându-i pe superiorii procurorilor și judecătorilor care s-au ocupat de dosarul respectiv să se îndrepte cu acțiuni împotriva acestora, cel puțin dacă facem o comparație cu cazul tinerei despăgubite de CNADNR cu un milion de euro după ce și-a pierdut mâna într-un accident rutier.

Vizualizări: 144

Trimite pe WhatsApp

Alte articole din Eveniment:

Citește și: