Farmaciile de la ţară, pe cale de dispariţie

Patronii farmaciilor din judeţul Gorj se plâng pe zi ce trece de situaţia tot mai proastă din sistemul farmaceutic, cei mai mulţi dintre ei renunţând la afacere. Situaţia farmaciilor de la sate este critică, un punct farmaceutic fiind întâlnit la două sau chiar trei comune distanţă. Doar 15 comune din 70 au farmacii, pe care cu greu le susţin.

 „Toată lumea ştie că noi farmaciştii am avut întotdeauna probleme mai mult economice decât profesionale, termenul de decontare de la Casa de Asigurări este prea mare ca să mai putem face faţă iar distribuitorii nu pot să aştepte după noi mult timp că au şi ei problemele lor. În acest moment, în judeţul Gorj, sunt doar 87 de farmacii dintre care 85 au contract cu casa iar celelalte două sunt pe cont propriu”, a declarat Alexandrina Dumitrescu, preşedinta Colegiului Farmaciştilor din judeţul Gorj. Şi dacă la oraş, farmaciile mai supravieţuiesc aşa cum pot, în mediul rural, farmaciile sunt din ce în ce mai rare, oamenii fiind nevoiţi să meargă uneori în comuna învecinată sau chiar mai departe să-şi cumpere medicamentele. „Practic la ţară, farmaciile se descurcă din ce în ce mai greu şi trăiesc numai de pe urma reţetelor gratuite, încet-încet, credem noi, o să dispară pentru că dacă nu se lucrează cu bani patronilor nu o să le mai convină. Mai mult decât atât, la ţară se întâlneşte poate un punct farmaceutic la două sau la trei comune, vă daţi seama cât trebuie să meargă un om şi nu mai punem la socoteală şi faptul că aceste puncte farmaceutice aparţin tot de o farmacie mai mare din oraş şi de cele mai multe ori sunt deschise doar o dată sau de două ori pe săptămână”, a declarat Cosma Dumitrescu, directorul adjunct al Casei de Asigurări de Sănătate.

Medicamentele, înlocuite cu leacurile băbeşti

Oamenii de la ţară se descurcă din ce în ce mai greu în privinţa medicamentelor, cei mai mulţi dintre aceştia aleg să se interneze direct în spital decât să caute după medicamente. „Ce să facem, noi numai dacă mergem la oraş să ne cumpărăm medicamente sau le spunem la copii să ne aducă de la ei că noi aici nu avem farmacie şi oricum noi dacă ne îmbolnăvim ne ducem la spital direct sau cu leacuri băbeşti”, a declarat Viorica Gorun din Crasna.

Proprietarii farmaciilor din mediul rural spun că nu mai durează mult şi vor renunţa pentru că la ţară omul nu prea dă bani pe medicamente ci preferă leacurile băbeşti şi ei nu au profit deloc. „Noi nu ţinem deschis aici decât de două ori pe săptămână pentru că nu ne permitem să angajăm vânzătoare şi aici la ţară ci trimitem din fetele pe care le avem la farmacia din oraş cu rândul. Din ce în ce mai prost merge pentru că lumea nu mai dă bani pe medicamente”, a declarat patronul unei farmacii din Ciuperceni.    

Vizualizări: 112

Trimite pe WhatsApp

Alte articole din Comunitate:

Citește și: