Preţul plătit de elevi pentru a învăţa

Aproape 15 elevi din Samarineşti sunt obligaţi să meargă zilnic câte zece kilometri pe jos, prin pădure, pentru a ajunge la şcoală. Pentru că nu au microbuz, fie că plouă, fie că ninge, copiii se trezesc în fiecare dimineaţă la ora şase pentru a ajunge la opt la şcoală. În fiecare zi aceştia fac trei ore pe drum, dus - întors şi ajung acasă abia la ora patru după-amiaza. Nemulţumiţi sunt şi elevii şcolii din Ploştina-Motru care vor fi nevoiţi să meargă la şcoala din oraş.

Dimineaţa, când pleacă de acasă nimeni nu deszăpezeşte iar elevii din Samarineşti îşi fac pârtia cu piciorul. Elevii mărturisesc faptul că au fost zile când, din cauza vremii nefavorabile, nu au putut merge la şcoală. „Ca să nu îngheţăm alergăm pe drum şi ne mai încălzim când urcăm dealurile. E foarte greu drumul, iar acum alunecăm rău pe zăpadă şi ne udăm la picioare”, afirmă o elevă de clasa a VII-a din satul Băzăvani.

Pentru a fi scutiţi de acest drum, o parte din elevii din aceste sate au optat pentru alte şcoli, care sunt mai aproape. „Am avut mai mulţi elevi care veneau zilnic pe jos kilometri întregi, dar au plecat de la noi pentru a merge la şcoală la Motru. De acolo de unde-i lasă microbuzul şcolar pus la dispoziţie de ei, e mai aproape decât dacă ar veni la Samarineşti la şcoală”, declară Ion Ilinca, directorul şcolii generale din Samarineşti. Primarul din localitate susţine că nu de puţine ori a solicitat un microbuz pentru  elevii din cele trei sate ale comunei, Băzăvani, Larga şi Ţirioi. Până acum nimeni nu s-a îndurat de copii şi de fiecare dată răspunsul a fost acelaşi. „Ne spun că nu sunt bani pentru un microbuz”, declară primarul comunei Samarineşti, Marian Ardeiu.

Începând cu anul şcolar 2010-2011 cei aproximativ 30 de elevi din clasele V-VIII de la Şcoala Generală Ploştina, vor fi nevoiţi să facă naveta la Şcoala Generală Numărul 2 din Motru pentru că şcoala din Ploştina a fost comasată.

Elevii sunt nemulţumiţi că va trebui să facă naveta la Motru. Cei mai afectaţi par a fi elevii din Roşiuţa. „E mult de mers şi în fiecare zi trebuie să aşteptăm în staţie după microbuz”, declară un elev nemulţumit.

Cadrele care predau la şcoala din Ploştina nu-şi vor pierde însă postul. Aceştia vor preda în continuare la Şcoala Generală Nr. din Motru.

Vizualizări: 135

Trimite pe WhatsApp

Alte articole din Comunitate:

Citește și: