Şapte ani în lagărele ruseşti

„Am trecut prin multe în viaţa asta“, îşi începe povestirea Gheorghe Draica. Omul a împlinit ieri 96 de ani, devenind astfel cel mai bătrân poliţist din Gorj. Omul şi-a petrecut ziua povestindu-ne, nouă şi familiei, despre peripeţiile celor şapte ani din lagărele ruseşti. Bătrânul este cu atât mai impresionant cu cât şi-a păstrat atitudinea demnă a unui soldat iar nenorocirile vieţii nu i-au luat optimismul şi seninătatea ochilor. De mai bine de jumătate de an, boala l-a ţintuit la pat şi la ceas aniversar vrea doar sănătate, ca să-şi mai vadă fiica şi nepoţii.

Într-o căsuţă din comuna Câlnic îşi duce zilele „cel mai bătrân poliţist“, aşa cum îi spune nepotul Cristi, bătrânului Gheorghe Draica. Bătrânul a suferit două accidente vasculare şi de câteva luni stă la pat. „Nu pot să mă mişc“, spune cu tristeţe omul. Într-o cămăruţă încălzită ne aştepta cu drag bătrânul. Pereţii camerei erau acoperiţi cu fotografii vechi cu soţia şi oameni dragi lui. „Toţi cei din acest tablou au murit. Acum aştept să merg şi eu la soţia mea“, spune omul arătând spre tabloul din spatele său ce reunea fotografii de familie.

La loc de cinste stă o diplomă oferită chiar de fostul preşedinte Ion Iliescu. În aceeaşi ramă, bătrânul a pus o fotografie cu el, cu hainele de bucătar şi o alta cu soţia sa.

Crăciunul în lagărele ruseşti

Avea puţin peste 20 de ani când a plecat la război. Bătrânul îşi aminteşte că ruşii au luat prizonieri mii de oameni. În ziua de Crăciun, 1942, Gheorghe Draica a ajuns alături de mii de ostaşi germani, ucraineni, italieni şi alte naţii, în lagărul ruşilor. „În ziua de Crăciun am ajuns acolo. Eram mulţi-mulţi. Ne-au încercuit şi ne-au luat pe toţi. Atunci, de Crăciun am mâncat o ciorbă, pentru prima dată după mult timp“, spune omul. Mulţi ani au trecut până să scape de acolo.

Evreul cumsecade

Gheorghe Draica făcuse şcoala de bucătari. Bătrânul spune că în Bucureşti, adăpostise un evreu, cel din urmă fiind căutat de legionari după ce-i ucisese soţia şi fiica. S-a întâmplat că în lagărul unde ajunsese, evreul a fost cel care l-a ajutat să devină bucătar. „L-am întâlnit acolo. Un evreu foarte cumsecade. Dacă nu era el... M-a făcut bucătar şef. Erau 200 de bucătari şi eu eram şeful. Găteam pentru mii de oameni“, povesteşte bătrânul.

Ehe, până să mănânce ciorbă de zarzavat, cei din lagăr au mâncat iarbă sau rădăcini ale plantelor. Una peste alta, omul s-a împrietenit cu majoritatea dintre prizonieri, comunicând cu aceştia în ruseşte.

Gheorghe Draica l-a răsplătit pe evreu fiind obligat să furnizeze informaţii din interiorul lagărului. „El mă cunoştea din Bucureşti şi m-a ţinut în evidenţă până am plecat în divizie iar eu îi dădeam informaţii din interiorul lagărului“, a spus bătrânul.

Când şi-a sfârşit penitenţa, omul s-a întors acasă, în Gorj, fiind numit şef de post la Poliţia Târgu-Cărbuneşti. A ieşit la pensie din Poliţie iar apoi şi-a petrecut anii de pensie gătind pentru fiica lui...

Vizualizări: 126

Trimite pe WhatsApp

Alte articole din Comunitate:

Citește și: