Sobele din şcoli nu mai fac faţă frigului

Sobele din şcoli sunt insuficiente pentru încălzirea claselor atunci când temperaturile scad sub minus 10 grade Celsius, iar profesorii apelează şi la calorifere electrice. O astfel de situaţie am întâlnit ieri la Mătăsari, în şcolile din Croici şi Runcurel.

La şcoala cu clasele I-IV din satul Runcurel, comuna Mătăsari, învaţă 12 elevi. Deşi, focul a fost făcut în sobe a fost nevoie şi de calorifere electrice pentru ca elevii să nu tremure de frig. „Fiind temperaturi mai scăzute zilele astea, am apelat puţin şi la caloriferul electric, pentru ca elevii să nu stea cu gecile pe ei”, a precizat Claudia Bălescu, învăţătoare la şcoala primară Runcurel. În clădirea unde funcţionează şcoala în cauză învaţă şi preşcolari. Cei mici i-au cerut, ieri, educatoarei să-i lase să stea lângă sobă. „Mi-a fost frig şi am rugat-o pe doamna educatoare să mă lase să stau lângă sobă”, a spus micuţa Maria.

În ciuda faptului că au fost aduse şi calorifere electrice, elevii nu au  renunţat la puloverele groase şi căciuli. „Doamna învăţătoare ne-a lăsat să stăm cu căciula în cap şi cu flanelul, pentru ca să nu ne fie frig”, spune Cristian, elev în clasa a III-a.

Şi la şcoala generală din satul Croici, comuna Mătăsari, copiii au stat la ore îmbrăcaţi gros. La fel ca şi la celelalte două unităţi de învăţământ, în sala de clasă a fost frig, deşi focul ardea în sobă.

Facturi mari la „Spiru“

Temperaturile scăzute înregistrate în lunile de iarnă conduc la o creştere a consumului de energie electrică şi energie termică la unităţile de învăţământ din municipiul Târgu Jiu.

Doar în ultima lună, valoarea facturilor la Colegiul Naţional „Spiru Haret” se ridică la aproximativ 48.000 de lei. „Cheltuim foarte mult în această perioadă pentru că nu putem lăsa elevii să îngheţe de frig. Nu am avut până acum restricţii dar nici risipă nu am făcut. Singura perioadă în care putem să reducem consumul la centrală este în vacanţe, când o programăm pe avarii”, afirmă Gheorghe Gorun, directorul Colegiului Naţional „Spiru Haret”.

Anual, de la bugetul local al primăriei Târgu Jiu se cheltuiesc peste 8 milioane de lei  pentru întreţinerea celor 57 de unităţi de învăţământ din oraş. „Suma cuprinde cheltuielile pe un an întreg în ceea ce priveşte facturile la curentul electric, energia termică, apă şi toate cheltuielile necesare funcţionării unităţilor de învăţământ în ceea ce ne priveşte”, declară Raul Chiriac, şef Serviciu Investiţii din cadrul primăriei Târgu Jiu.

Pentru a reduce aceste cheltuieli, primăria municipiului Târgu Jiu intenţionează amplasarea unor panouri solare la marii consumatori de energie electrică, printre care se numără Colegiul Naţional „Spiru Haret”, Colegiul Naţional „Tudor Vladimirescu” şi Sala Sporturilor. Manuela NOVACEANU

Vizualizări: 118

Trimite pe WhatsApp

Alte articole din Comunitate:

Citește și: