Deţinuţii citesc romane poliţiste

Deţinuţii din cadrul Penitenciarului Târgu Jiu se cultivă şi se şcolesc după gratii. Din cei peste patru sute de deţinuţi, jumătate sunt cititori fideli ai bibliotecii unităţii de detenţie, iar un număr de 23 de persoane private de libertate sunt elevi în clasele I-IV. Unul dintre deţinuţi a citit într-un an peste 150 de cărţi de beletristică, aventură, literatură SF dar mai alea romane poliţiste.

Aproximativ 200 de deţinuţi au trecut pragul bibliotecii Penitenciarului Târgu Jiu în anul 2009. Cei mai mulţi au citit presa, cărţi de beletristică, de aventură, poliţiste şi literatură SF. Biblioteca dispune de un număr de 2710 volume şi de peste 50 de publicaţii centrale şi locale. „În fiecare dimineaţă, se înregistrează câte 8-10 cititori. După-amiază, biblioteca este folosit drept sală de cursuri pentru deţinuţii care îşi continuă studiile”, a declarat Marius Mischiu, agent tehnic al Penitenciarului. În anul 2009-2010 s-a remarcat o creştere a numărului persoanelor înscrise la cursurile de şcolarizare în ciclul primar, de la 14 persoane în 2007 şi 14 persoane în 2008, la 23 de persoane. 

Spectacolele trupei de teatru „Şansa” i-au încurajat pe deţinuţi şi le-au demonstrat că pot să-şi schimbe viaţa de după gratii. În anul 2009 s-a dublat numărul de cititori ai bibliotecii şi s-a văzut o dorinţă mai mare către studiu din partea deţinuţilor. „Numărul mare al deţinuţilor care s-au înclinat către studiu se datorează foarte mult implicării în spectacole a trupei de teatru a penitenciarului şi a îmbogăţirii fondului de carte din urma donaţiilor”, a declarat Lucia Prunariu, directorul adjunct al Serviciului de Educaţie şi Asistenţă Psiho-Socială din cadrul Penitenciarului Târgu Jiu. În prezent, deţinuţii care fac parte din Trupa de teatru „Şansa” repetă o piesă pentru un Centru de Plasament.

Deţinuţii se refugiază în lectură

Deţinuţii consideră lectura un refugiu şi mod prin care trece mai repede perioada ispăşirii pedepsei. „Într-un an de zile am citit peste 150 de cărţi. În acest fel timpul trece mai repede. Citesc cărţi de poezii, de aventură şi poliţiste. Vin la bibliotecă de 4 ori pe săptămână, în restul timpului liber particip la repetiţii cu trupa „Şansa”. Îmi iau foarte multe cărţi şi la cameră şi citesc seara”, a declarat Constantin Teodorescu. Deşi lucrează în construcţii, deţinuţii îşi fac timp pentru lectură. „Lucrez în construcţii, dar de 2 ori pe săptămână îmi fac timp să vin la bibliotecă. Aici citesc, compun poezii şi scriu diverse materiale pentru gazeta penitenciarului. Ultima carte citită a fost „Cap şi spadă” de Alexandru Dumas, a declarat Marian Dumitrache.  

Vizualizări: 121

Trimite pe WhatsApp

Alte articole din Comunitate:

Citește și: