Federaţia Univers, tendinţă de scădere

Liderii federaţiilor sindicale din Complexul Energetic Oltenia au făcut o greşeală uriaşă în decembrie, prin anularea aplicării art. 153 din actul adiţional al contractului colectiv de muncă. Echilibrarea salariilor nu a mai început în ultimul trimestru al anului trecut, aşa cum s-a promis, şi sunt semne că nu va începe nici în ianuarie. Nu întâmplător, zeci de sindicalişti au plecat în decembrie de la Federaţia Univers, cea care a generat acest blocaj.

Federaţia Univers este cea care a blocat aplicarea art. 153, care arăta că „din economia realizată la fondul de salarii, estimată în ultimul trimestru al anului 2017, se va constitui un fond pentru armonizarea salariilor angajaţilor cu salarii minime corespunzătoare fiecărei funcţii/meserii”. Cei care s-au opus vehement au fost cei de la Univers, dar toate federaţiile au votat în cele din urmă.

Zeci de salariaţi ai CE Oltenia au ales să plece în decembrie de la Federaţia Univers spre celelalte federaţii. În ianuarie au plecat însă sindicate întregi, astfel că numărul de membri pierduţi este de ordinul sutelor.

Vor pierde un titular în comisia de negociere

Federaţia Univers figura în noiembrie cu 6.392 de membri cotizanţi, iar în decembrie mai avea 6.338. În ianuarie plecările au continuat, dar pe lângă cele individuale, a plecat şi un sindicat cu peste o sută de membri, cel condus de Nicu Bunoaica.

În schimb, la Federaţia Naţională Mine Energie s-au adăugat câteva zeci de membri, de la 4.999 în noiembrie la 5.038 în decembrie. Federaţia Energetica a scăzut de la 661 la 657, iar Sindicatul Petrom Energie a crescut de la 475 la 481 de salariaţi.

Constantin Mitrescu, prim-vicepreşedintele FNME, spune că trendul este de câteva luni, ceea ce va face ca în acest an să fie schimbată componenţa comisiei de negociere. „În actuala comisie sunt 13 titulari şi 13 rezerve de la sindicate, am făcut noi un calcul în medie un reprezentant la o mie de salariaţi. Federaţiile mici nu au o mie, dar au dreptul la un membru titular şi o rezervă. Cei de la Univers au şapte titulari şi noi patru, dar acum situaţia s-a schimbat, în sensul că nu am trecut de cinci mii de membri. Ei vor rămâne cu şase titulari, iar noi vom avea cinci”, a spus Mitrescu, prezicând că asta se va întâmpla la prima şedinţă de negociere a noului CCM.

În acest moment, titularii FNME în comisia de negociere sunt Pîrvulescu, Mitrescu, Roşca şi Bădiţă, la care s-ar putea adăuga Lădaru, iar de la Univers sunt Marciuc, Iovan, Căldăruşe, Bălăceanu, Jan Popescu, Ion Vâlceanu şi Dorinel Barbu Licurici. Federaţiile mici au câte un singur titular, iar cele mari mai au câte doi oameni în secretariatul tehnic. Negocierea noului CCM va începe cu 60 de zile înainte de 31 martie, când expiră cel actual.

Căldăruşe: Era o mizerie

Gabriel Căldăruşe a explicat într-o emisiune tv că art. 153 nu a fost respectat pentru că suma era foarte mică, „o mizerie de 27 de lei”, angajându-se că oamenii vor primi anul acesta de şase ori mai mult. Mizeria de 27 de lei de care vorbea Căldăruşe este calculată la cei peste 13.000 de salariaţi ai companiei, dar banii ar fi ajuns la un sfert din ei, cei care se încadrau în art. 153. Asta ar fi însemnat o majorare de circa 100 de lei pentru cei cu clase minime, ceea ce nu era chiar o mizerie şi nimic nu împiedica sindicatele să continue armonizarea în 2018.

Vizualizări: 3,417

Trimite pe WhatsApp

Alte articole din Economie:

Citește și: