„Femeia nu trebuie să vorbească prea mult“

Un număr de 95 de cupluri din Târgu Jiu şi-au serbat ieri Nunta de Aur, într-un cadru festiv organizat de municipalitate. Două dintre cuplurile aniversate ne-au dezvăluit câteva dintre secretele unei căsătorii de lungă durată. Principalele două condiţii ca o căsnicie să dureze peste 50 de ani sunt: femeia să vorbească mai puţin, iar bărbatul să nu-şi neglijeze soţia, chiar dacă el mai „greşeşte” din când în când.

Ziua de Dragobete a constituit pentru cele mai longevive cupluri din Târgu Jiu un prilej tocmai bun pentru a-şi depăna amintirile legate de dragostea din tinereţe. Soţii Gheorghe şi Ana Vâlceanu s-au căsătorit în vara anului 1960, la şase luni după ce s-au cunoscut. În prezent, au doi copii şi două nepoate. La 81 de ani, Gheorghe Vâlceanu îşi aduce aminte cum şi-a cunoscut soţia: “Eu aveam 32 de ani şi locuiam aproape de fratele ei. Ea venea să-l viziteze des. Soţia mea era mai mică decât mine cu 12 ani. Cunoscusem multe fete, dar cum am văzut-o mi-a plăcut tare mult. Arăta foarte bine. Şi acum este frumoasă. După ce am stat de vorbă mi-am dat seama că era o fată la locul ei. M-am hotărât să mă însor, imediat ce mi-am terminat casa. Trebuia să am o locuinţă unde să-mi duc soţia. De atunci suntem împreună şi nu am stat despărţiţi deloc. Chiar dacă au mai fost discuţii între noi, nu m-am gândit niciodată să-mi las soţia. Chiar dacă bărbatul mai greşeşte familia trebuie să fie familie. Acum tinerii îşi schimbă nevestele la doar câteva luni de căsnicie”. Ana Vâlceanu spune că la baza căsniciei lor a stat înţelegerea: “Chiar dacă au mai fost probleme nu ne-a trecut niciodată prin gând să divorţăm. Pe timpul nostru familia era sfântă. O singură dată te căsătoreai în viaţă. Acum tinerii uită uşor legămintele şi jurămintele făcute la nuntă”, spune femeia.

Naş a fost primarul Florin Cârciumaru

Alexandru şi Ilina Ilincioiu, în vârstă de 78, respectiv 75 de ani, şi-au serbat Nunta de Aur înconjuraţi de rude şi prieteni. Alexandru este bolnav de Parkinson, iar Ilina are probleme cu piciorul. Deşi sunt bolnavi, de câţiva ani, se ajută reciproc şi se bucură împreună de fiecare surpriză făcută de familie. Ilina a fost extrem de fericită, ieri, când a primit, de la rude, foarte flori şi cadouri. Copleşită de emoţie ea ne-a declarat: “Secretul unei căsnicii lungi este acela ca femeia să nu vorbească prea mult. De la certuri se poate ajunge la bătăi şi la divorţ”. Ea le sfătuieşte pe femei să vorbească cât mai puţin şi doar atunci când trebuie, pentru a ajunge la Nunta de Aur. De asemenea, recomandă tinerilor din ziua de azi să le urmeze exemplul şi să evite orice motiv care ar putea duce la destrămarea familiei.

Primarul, Florin Cârciumaru, împreună cu soţia sa şi-au căpătat aproximativ 800 de fini, în 9 ani de zile. După slujba religioasă, vârstnicii s-au plimbat prin Parcul Central şi au sărbătorit evenimentul la un restaurant din municipiu. Fiecare cuplu a fost premiat de către edilul oraşului cu câte 5 milioane şi cu câte o diplomă de fidelitate.

Vizualizări: 149

Trimite pe WhatsApp

Alte articole din :

Citește și: