Fenomenul fotovoltaicelor de pe case ia amploare

Ultimul raport al Autorității Naționale de Reglementare în Domeniul Energiei (ANRE) despre situația privind prosumatorii arată că ritmul racordărilor la rețelele de distribuție este tot mai mare de la lună la lună. Practic, în luna iulie, s-a ajuns la un ritm mediu de 236 racordări zilnice, după ce cu o jumătate de an în urmă erau sub 150. Mai mult, în luna iulie a fost depășit pragul de 1.000 MW putere instalată în panouri fotovoltaice pe case, arată raportul ANRE.

Mai exact, numărul prosumatorilor a crescut la 8.4733, iar puterea instalată a ajuns la 1.063 MW. Dacă este să forțăm o comparație, înseamnă puterea instalată a unui reactor și jumătate de la Cernavodă.

Reprezentanții ANRE cred că în ritmul actual se va ajunge într-un an la o capacitate instalată de 2.000 MW. Practic sunt depășite toate estimările făcute până acum. În urmă cu doi ani, ANRE estima că se va ajunge la o capacitate de 2.000 MW abia la nivelul anului 2030.

În numeroase cazuri sunt instalate panouri fotovoltaice peste necesarul de consum, motiv pentru care ANRE se gândește la măsuri privind limitarea capacității pe care o poate instala un prosumator. George Niculescu, președintele ANRE, a declarat în mai multe rânduri că este necesară impunerea unui prag pentru capacitatea care poate fi instalată pe case, potrivit Hotnews.

Vizualizări: 1,217

Trimite pe WhatsApp

Alte articole din Administrație:

Citește și: