Fermă de un milion de euro în Gorj

Doar cinci gorjeni, din cei 15 care şi-au depus dosar, au obţinut finanţare prin fonduri PHARE pentru construirea de ferme. Printre cei care au obţinut bani de la Uniunea Europeană se numără şi Claudiu Mocanu, care împreună cu alţi 4 asociaţi a deschis una dintre cele mai moderne ferme de vaci din România.

Valoarea investiţiilor se ridică la aproximativ un milion de euro, iar capacitatea fermei este de 250 de bovine. Deocamdată la fermă nu sunt decât 50 de vaci, iar alte 100 vor sosi curând din Germania.

Aici văcuţele beneficiază de cele mai moderne condiţii. Spre exemplu în funcţie de temperatură de afară, senzorial se ridică sau se coboară prelatele care înconjoară grajdul. Grupul de muls este dotat cu aparaturi modernă, astfel încât, cronometrat în 12 minute sunt mulse zece vaci. Ferma se întinde pe o suprafaţă de 240 de ha arabile „Nu avem decât şase angajaţi. Totul este automatizat, iar munca este mult mai uşoară. Dintre aceştia o angajată este contabilă, un altul este tractorist, iar restul se ocupă de îngrijirea animalelor”, a declarat Claudiu Mocanu, unul dintre asociaţi.

„Le vom pune şi muzică văcuţelor“

Până acum, cei cinci asociaţi au cheltuit aproximativ un milion de euro cu această fermă, din care prin programul SAPARD au fost acoperiţi  aproximativ 230 de mii de Euro, „Restul sumei i-am obţinut prin credite la bănci şi aport. Banii investiţi nu-i vom scoate prea curând. După calculele noastre în aproximativ şase ani vom obţine profit, dar oricum noi îi vom investii în continuare pentru că intenţionăm să ne extindem ferma. În următorii ani vrem să ajungem la o capacitate de 500 de bovine. Pentru relaxare, în curând le vom pune şi muzică văcuţelor”, adaugă Claudiu Mocanu.

Cantitatea de lapte produsă în fiecare zi se ridică la aproximativ 30 de litrii pe cap de bovină, în total o tonă jumătate de lapte pe zi.  Acesta este depozitat în cazane de inox şi transportat la Novaci, acolo unde se prelucrează.

Numărul gorjenilor care au depus cereri de la începutul anului 2009 pentru a obţine finanţare europeană este de 15 persoane, însă doar cinci dintre aceştia au primit aprobarea.

Vizualizări: 154

Trimite pe WhatsApp

Alte articole din Administrație:

Citește și: