Fermierii, verificaţi dacă au grijă de animale pe timp de ger

Fermierii gorjeni sunt verificați de medicii veterinari dacă asigură condiții optime animalelor pe timpul iernii. Controalele se fac după ce la Direcția Sanitar Veterinară și pentru Siguranţă Alimentară ajung avertizări meteorologice de vreme rea. Până în acest moment nu s-au înregistrat probleme, asta pentru că fermierii și-au luat din timp măsuri de precauție.

Pentru a fi siguri că în județul Gorj animalele nu au de suferit din cauza iernii, conducerea Direcției Sanitar Veterinare face controale la fermierii gorjeni. Imediat ce Agenția Națională de Meteorologie dă avertizări de vreme rea, ninsori, ger sau viscol, medicii veterinari merg la crescătorii de animale să se asigure că totul este în regulă. „În general atunci când primim avertizări meteorologice, imediat declanșăm acțiuni de control prin medicii veterinari. Atunci când sunt căderi mari de zăpadă, să fie atenți și să îndepărteze zăpada de pe saivane, să nu cadă peste animale, acolo unde sunt animale mai sensibile să respecte regimul termic, să fie adăpostite, să li se asigure apă din belșug și furaje”, a declarat Ion Iliuță, director DSVAS Gorj.

Sunt pregătiți să întâmpine gerul

Fermierii și-au luat toate măsurile de precauție, asta după iarna grea de anul trecut. „Încercăm să le creăm condițiile necesare și la vaci și la oi, să nu simtă frigul. Fiind o iarnă nu foarte aspră s-au descurcat oamenii bine, până în momentul de față. Se anunță zăpezi, când vor fi, vom vedea, ne vom mobiliza la momentul respectiv”.

Crescătorii de animale s-au aprovizionat și cu furaje pentru această iarnă. „Avem nutrețuri, fân, le dăm huroaie, tărâțe, fân. Le cumpărăm de toate, plus ce mai avem noi în gospodărie. Ne descurcăm până acum, dar sperăm să nu avem o iarnă lungă”, a explicat un fermier. În această iarnă vremea a ținut cu fermierii care speră să iasă cu bine în primăvară.

Vizualizări: 150

Trimite pe WhatsApp

Alte articole din Comunitate:

Citește și: