Marian Ciungu, tânărul care scoate de patru ani crucea din Gilort

Patru tineri din satul Bălceşti s-au aruncat ieri în apa destul de rece a Gilortului pentru a prinde crucea aruncată de preotul din sat, câştigătorul fiind acelaşi care în ultimii patru ani a reuşit lucrul respectiv.

Tânărul spune că nu s-a îmbolnăvit niciodată de când reuşeşte să prindă crucea, motiv pentru care acum a şi avut ceva „concurenţă”. Marian Ciungu este câştigător detaşat al scosului crucii din Gilort, după ce preotul satului o aruncă. „Mă simt foarte bine, este al şaselea an de când particip, iar de 4 ani o prind doar eu.  Apa e un pic rece, dar nu e o problemă pentru că nu m-am îmbolnăvit niciodată de când prind crucea. Cred că mi-a adus şi noroc, vom vedea anul viitor cum o să fie”, spune Marian.

Tânărul este deja mai mult decât foarte cunoscut la el în sat, ieri dimineaţă făcându-şi curaj să vină pe malul Gilortului şi alţi trei flăcăi. Pentru a-şi face curaj aceştia au încercat apa cu degetul şi s-au riscat să sară după cruce, deşi au pierdut în faţa favoritului. „Suntem patru care sărim acum după cruce, ne încercăm şi noi norocul. Am mai sărit şi anul trecut, dar nu am reuşit să o prind. Sper să reuşesc anul acesta”, spunea Ion Geană, înainte ca preotul să vină şi să arunce crucea. Bătrânii satului spun că obiceiul locului se pierde în negura timpului, nici măcar preotul neştiind cât de veche e tradiţia respectivă. Oamenii vin cu mici cu mare pe malul râului şi aşteaptă cu mult interes ca unul dintre băieţi să scoată crucea. Anul acesta misiunea lor a fost mult uşurată de angajaţii de la Apele Române, care în vară au amenajat albia râului şi au făcut ca apa să nu treacă de genunchi, spre deosebire de alţi ani, când „gâldanele” de 2 metri erau preferate pentru a fi aruncată crucea în ele.         

PAZĂ

Peste 50 de jandarmi din Târgu Jiu, Bumbești Jiu și Novaci, împreună cu ofițeri Serviciului de Prevenire și Combatere a Faptelor Antisociale, au participat la asigurarea măsurilor de ordine publică la bisericile şi mănăstirile din judeţ, unde cetățenii au mers in număr mare la slujbele religioase pentru sfinţirea şi distribuirea apei cu ocazia Sărbătoririi Botezului Domnului. (Alin PĂNOIU)

Vizualizări: 288

Trimite pe WhatsApp

Alte articole din Comunitate:

Citește și: