Război între Condescu şi fostul şef al SRI Gorj

Când toată lumea se aştepta mai puţin, liderul sindical Marin Condescu a ieşit ieri pe piaţă cu o declaraţie şoc, susţinând nici mai mult, nici mai puţin că fostul şef al SRI Gorj, col. Ion Făget, ar fi derulat în ultimii ani, în minerit şi energie, afaceri de milioane de lei „prin şantaj sau pile”. Fostul ofiţer de informaţii şi-a păstrat însă calmul şi nu a ridicat mănuşa ce i-a fost ridicată, semn că scandalul s-ar putea încheia la fel de repede cum a şi început.

Preşedintele Federaţiei Naţionale Mine Energie nu dă nume deocamdată, dar susţine că fostul ofiţer de informaţii, pensionat în 2006, după ce a fost acuzat de poliţie politică, şi-a deschis mai multe firme, care, ulterior, au beneficiat de contracte importante la complexurile energetice de la Turceni şi Rovinari, precum şi la Societatea Naţională a Lignitului Oltenia. Marin Condescu declară că în curând va dezvălui atât identitatea firmelor, cât şi contractele de care acestea au beneficiat în minerit şi energie. Liderul sindical susţine că multe din contractele respective nu au fost obţinute decât „aparent” pe căi legale.

„Noi, sindicatele, în scurt timp vom face publice toate afacerile şi firmele pe care le-a avut Făget, precum şi modul în care a reuşit să câştige zeci de miliarde de lei vechi. Majoritatea au fost contracte obţinute prin şantaj sau pile, la influenţa directă a unor oameni politici sau rude pe care le-a avut în consiliile de administraţie şi în adunările generale ale acţionarilor la unităţile din minerit şi energie”, afirmă Condescu. „Nu cred că exagerez dacă spun că el este responsabil pentru dezastrul economic şi social din acest judeţ. El declanşează toate intrigile prin ziarele pe care le editează. A pierdut sau e pe cale să piardă contracte importante în minerit şi energie. Ţelul lui şi a celor care îi sunt aproape a fost să dezbine şi să convingă cât mai mulţi oameni că în Gorj nu e nicio şansă de a se construi ceva bun şi durabil. În toată această aparentă dezordine el a putut să îşi deruleze propriile afaceri”, spune preşedintele FNME.

Sprijin pentru viitorii şomeri

Liderul sindical a ţinut să precizeze că sindicatele pe care le conduce vor încerca să îi ajute pe actualii salariaţi de la firmele lui Ion Făget să îşi găsească alte locuri de muncă, inclusiv la firmele pe care sindicatele miniere le au şi care activează, de asemenea, în minerit şi energie. „Ne pare rău pentru salariaţii care au lucrat la firmele respective, dar vă asigur că vom încerca noi să îi ajutăm pe oameni să îşi găsească un loc de muncă pentru a nu rămâne pe drumuri după ce vom face publice informaţiile despre patronul lor”, mai spune Condescu.

Colonelul în rezervă Ion Făget a declarat doar că refuză să comenteze acuzaţiile respective, acesta fiind reţinut în comentarii publice şi în alte împrejurări similare. Singurele informaţii publice de până acum arată că fostul şef al SRI Gorj şi-a înfiinţat o firmă de pază, Signovince SRL, după ce a ieşit la pensie. Firma respectivă a câştigat ulterior contracte la unităţile din minerit şi energie, unităţi în a căror structură de conducere se afla actualul deputat liberal Dan Ilie Morega, care este naşul lui Ion Făget. De asemenea, firma respectivă, a asigurat paza şi la unităţile sanitare din Târgu Jiu, unităţi conduse în ultimii ani de reprezentanţi ai PNL Gorj.

La rândul lor, sindicatele miniere deţin pachete majoritare de acţiuni la câteva firme care prestează servicii în minerit şi energie, cea mai cunoscută dintre acestea fiind Olservmin SRL. Firmele respective au angajat pe perioadă determinată, de regulă un an, persoane care intraseră în şomaj şi care, astfel, au putut să beneficieze din nou, pentru încă un an de zile, de ajutorul de şomaj oferit de stat.

Vizualizări: 123

Trimite pe WhatsApp

Alte articole din Justiție:

Citește și: