Recuperatorii tocmiţi de Davidoiu au luat jumătate din banii CET Arad

Firmele care au datorii către SNLO cer rezilierea contractelor prin care creanţele asupra lor au fost vândute de fostul director general Eugen Davidoiu unui „sereleu de apartament“ din Teleorman. Conducerile CET Arad, CET Braşov şi RAAN Severin sunt nemulţumite de comisioanele extrem de mari percepute de firma privată. Noul director al SNLO, Daniel Burlan, s-a întâlnit sâmbătă cu conducerea SC Best Recuperare Creanţe SRL Alexandria, căreia i-a propus rezilierea contractului, însă aceasta din urmă a refuzat.

CET Arad are către SNLO o datorie de 13,3 milioane de lei noi. Creanţa a fost cedată de SNLO, la finele anului trecut, către o firmă specializată, SC Best Recuperare Creanţe SRL. Firma de recuperare s-a angajat prin contract să recupereze întreaga creanţă şi să o vireze în contul SNLO, urmând ca toate cheltuielile de executare să cadă în sarcina rău-platnicului, adică a CET Arad. Directorul general al CET Arad, Cornel Secianschi, a declarat ieri că firma de recuperare a pus poprire pe o sumă de aproape două ori mai mare, adică pe 26 de milioane de lei noi. „Diferenţa de 13 milioane de lei noi, adică 130 de miliarde de lei vechi, o considerăm prejudiciu adus statului“, a declarat Cornel Secianschi.

În cele câteva săptămâni care au trecut de la semnarea contractului prin care Eugen Davidoiu, fost director al SNLO, a dat această afacere bănoasă sereleului din Alexandria, în buzunarele firmei private s-au scurs deja o grămadă de bani. Astfel, CET Arad a făcut două plăţi, una de 1.500.000 lei, a doua de 763.689 lei. În total, 2.263.689 lei noi. La SNLO au ajuns doar 1.220.689 lei noi. Doar prin întocmirea a trei hârtii, recuperatorul de lux a câştigat pe spinarea a două companii de stat suma de 1.043.000 lei noi, adică peste 10 miliarde de lei vechi.

Companiile de stat cer rezilierea contractului

Sâmbătă, 17 ianuarie 2008, conducerea SNLO a avut o întâlnire cu conducerile CET Arad, CET Braşov, RAAN Dr. Tr. Severin. Conducerile celor trei beneficiari de lignit au solicitat SNLO să facă demersurile necesare în vederea rezilierii contractelor de cesionare a creanţelor către o firmă privată, ca urmare a comisioanelor foarte mari percepute de aceasta.

Situaţia CET Braşov nu este mult diferită de cea a CET Arad, dacă este să ne luăm după documentele puse la dispoziţie de conducerea societăţii. Astfel, potrivit executorului judecătoresc, la data de 24 decembrie 2008, creanţa actualizată asupra CET Braşov era de 72,2 miliarde de lei vechi. Pentru recuperarea acestei sume, CET Braşov a fost informată că se mai percep următoarele: 8,6 de miliarde de lei vechi reprezentând onorariu expert, 28 de miliarde de lei vechi reprezentând onorariu avacat, 860 de milioane de lei vechi reprezentând onorariu executare silită, 3,7 milioane de lei cheltuieli de executare silită şi 2,8 milioane de lei cheltuieli de Carte Funciară. În concluzie, la datoria de 72 de miliarde de lei a CET Braşov s-au adăugat din condei încă 37 de miliarde.

Florin Cuţitei, directorul general al CET Braşov, a spus că nu poate accepta ca 37 de miliarde de lei vechi din bani publici să se scurgă către o firmă care nu face aproape nimic. „Cerem rezilierea contractului dintre SNLO şi această firmă de recuperare, în caz contrar ne vom adresa instanţei de judecată“, a spus Cuţitei.

În acelaşi ton a vorbit şi directorul general al RAAN Dr. Tr. Severin, Adrian Olaru. „În cazul nostru, comisionul firmei de recuperare este de 70 de miliarde de lei vechi. Consider că este pur şi simplu un furt din banul public şi cerem rezilierea acestui contract“, a declarat Olaru.

Burlan cere sprijinul Ministerului Economiei

Daniel Burlan, director general al SNLO de câteva zile, s-a întâlnit sâmbătă şi cu conducerea SC Best Recuperare Creanţe SRL, prilej cu care a cerut rezilierea contractului. „Din punctul de vedere al SNLO, contractele prin care fosta conducere a societăţii a cesionat creanţele au foarte multe vicii, nu au termene, nu au preţ, şi oricum au fost deja încălcate. Sumele recuperate de respectiva firmă privată ar fi trebuit să intre în totalitate şi de îndată în conturile SNLO, ceea ce nu s-a întâmplat, astfel că noi considerăm că sunt toate motivele pentru rezilierea contractelor. Am cerut acest lucru în cadrul unei întâlniri pe care am avut-o cu reprezentanţii SC Best Recuperare Creanţe SRL, dar aceştia nu au fost de acord“, a declarat Daniel Burlan. Acesta a mai precizat că în cursul zilei de astăzi va avea loc o discuţie la Ministerului Economiei pe această temă.

Vizualizări: 156

Trimite pe WhatsApp

Alte articole din Justiție:

Citește și: