Firma surorii lui Ponta gestionează banii europarlamentarilor

Asistenții personali pe care trei europarlamentari ai PSD îi au în România sunt plătiți de aceștia prin intermediul firmei de contabilitate deținută de mama și sora lui Victor Ponta, printre cei trei europarlamentari aflându-se și Daciana Sârbu. Soția fostului premier a apelat la serviciile SC Exfin 2000 SRL alături de Claudia Țapardel și Damian Drăghici, un bun prieten al lui Ponta, deputatul participând recent la un concert al acestuia.

Conform unei investigații publicate de pressone.ro, fiecare europarlamentar are asistenți acreditați la Parlamentul European și locuiesc la Bruxelles sau Strasbourg și asistenți locali, care stau în țară. Suma totală alocată lunar pentru plata lor este de 23.392 de euro, Parlamentul European alocând luna în conturile firmei Exfin 2000 SRL banii necesari plății celor 9 asistenți din țară ai celor trei europarlamentari. Firma respectivă a fost înființată inițial de Cornelia Naum, mama fostului premier, afacerea fiind preluată ulterior de Alexandra Herțanu, sora lui Ponta și soția lui Iulian Herțanu, cel anchetat și arestat de DNA în dosarul privind realizarea rețelei de canalizare de la Comarnic –Prahova. Jurnaliștii care au realizat investigația respectivă susțin că regulile Parlamentului European interzic folosirea de fonduri ale instituției în contracte derulate de europarlamentari cu rude ale acestora. Daciana Sârbu dezminte însă categoric orice problemă în derularea contractului cu firma cumnatei sale, ea menționând că derularea contractului a fost deja investigată și verificată.

„Dna europarlamentar Sârbu beneficiază încă din 2009 de serviciile companiei Exfin 2000 SRL, iar legalitatea încheierii acestui contract, respectiv conformarea sa la toate regulile în vigoare, a fost verificată, la solicitarea sa, de către serviciul financiar al Parlamentului European. Verificările s-au realizat atât în 2009, cât și la începutul mandatului curent (2014), precum și în luna decembrie 2015, odată cu intrarea în vigoare a unui regulament nou. De fiecare dată, răspunsurile primite de la serviciul financiar au precizat că, potrivit regulilor în vigoare, contractul nu presupune conflict de interese și este perfect legal. Cel mai recent răspuns, solicitat de dna europarlamentar Sârbu din proprie inițiativă la serviciul financiar în decembrie 2015 și primit de la un Financial Officer din cadrul acestui serviciu, precizează textual că nu există premisa unui conflict de interese, deoarece activitatea desfășurată de această companie de contabilitate nu influențează deciziile luate de eurodeputată în exercitarea mandatului”, se arată în punctul de vedere exprimat de Daciana Sârbu în legătură cu acest subiect.

Vizualizări: 782

Trimite pe WhatsApp

Alte articole din Politică:

Citește și: