Firme private executate silit din cauza primăriilor rău-platnice

Arieratele pe care le înregistrează primăriile bagă firmele în faliment. Neefectuarea plăţilor de autorităţile locale către furnizorii de bunuri şi servicii i-a lăsat fără încasări pe aceştia din urmă. În această situaţie se află şi societatea Byons din Drăgoieni, care este acum executată silit de către Fisc pentru recuperarea unei datorii de câteva miliarde de lei vechi.  Societatea are de recuperat bani de la Primăria Bumbeşti-Jiu pentru două lucrări executate.

Societatea Byons S.R.L, firmă de proiectare, consultanţă şi execuţie lucrări este acum executată silit de către Administraţia Finanţelor Publice Târgu Jiu pentru recuperarea sumelor datorate. În acest sens au fost scoase la licitaţie mai multe bunuri din patrimoniul societăţii, mai exact un post transformare, o autoutilitară, o autobetonieră, un încărcător cu braţ telescopic şi un sistem de cântărire, evaluate la o sumă totală de circa 5 miliarde de lei vechi. Managerul societăţii, Sorin Băluţă spune că s-a ajuns în această situaţie din cauza faptului că nu şi-a încasat banii datoraţi de unităţile la care a prestat servicii, printre care se numără şi primăria din Bumbeşti-Jiu. „Bani neîncasaţi de la beneficiari, de asta suntem executaţi silit. Am avut o eşalonare la Finanţe şi am pierdut eşalonarea din cauză că nu am primit banii la timp. Nu am primit banii de la primăria Bumbeşti-Jiu, avem de recuperat 4-5 miliarde vechi. Am două lucrări acolo, campusul de la liceu şi reabilitare şi consolidare la blocul unde a avut loc explozia de gaze în noiembrie. Ei făceau decontările lunare şi au zis că îmi fac la trei luni, ultima mi-a făcut-o în noiembrie, trebuia să facă în februarie şi în februarie aveam şi plata TVA-ului. În februarie nu mi-a făcut plata la trei luni şi atunci s-a pierdut eşalonarea care se face pe baza unor garanţii pe care le pui”, a declarat Sorin Băluţă, director general al societăţii Byons. 

Primăria nu îşi asumă vina

Primarul din Bumbeşti-Jiu, Constantin Bobaru, spune că nu a făcut plăţile către societatea Byons deoarece încă nu s-a făcut recepţia lucrărilor efectuate de această firmă. „Nu sunt făcute recepţiile la lucrări. Dânsul a depus documentele ieri (nr. joi, 21 martie 2013) şi astăzi suntem la recepţie. Noi avem un contract de prestări servicii, toate lucrările recepţionate şi facturate au fost achitate. Imediat ce se recepţionează se plătesc, până la sfârşitul lunii, lucrările vor fi plătite. Comisia este deja pe teren, face recepţia şi apoi se va face plata, dar numai după ce se recepţionează lucrările”, a spus Constantin Bobaru, primarul din Bumbeşti-Jiu.

Primăria Bumbeşti-Jiu a primit de la Consiliul Judeţean Gorj suma de 5 miliarde de lei vechi pentru stingerea datoriilor mai vechi de 90 de zile şi pentru cofinanţarea proiectelor şi programelor de dezvoltare locală.

Vizualizări: 242

Trimite pe WhatsApp

Alte articole din Administrație:

Citește și: