Călinoiu: Impozitele aplicate fermierilor sunt nesemnificative

Fermierii gorjeni nu au motive să se plângă din cauza noilor impozite pe care vor fi nevoiţi să le suporte începând cu acest an. Cel puţin asta este părerea preşedintelui Consiliului Judeţean, care susţine că, în raport cu subvenţiile încasate de la APIA, impozitul pe venitul agricol prin aplicarea cotei de 16% este nesemnificativ. Ba mai mult, Ion Călinoiu îi sfătuieşte pe agricultori să se asocieze pentru a putea avea câştiguri mult mai mari. Ideea asocierii este agreată şi de conducerea APIA Gorj, care nu exclude posibilitatea ca din 2014 să se modifice criteriile de acordare a subvenţiilor.

Ion Călinoiu, preşedintele Consiliului Judeţean Gorj, consideră că impozitul pe venitul din activităţile agricole este nesemnificativ în raport cu câştigurile încasate din creşterea animalelor sau din cultivarea terenurilor. Şeful judeţului îşi argumentează opinia calculând subvenţiile acordate de către Agenţia de Plăţi şi Intervenţie pentru Agricultură. „Încă nu au apărut normele de aplicare în ceea ce priveşte impozitul pe venitul din activităţile agricole. Oamenii nu au motive să-şi vândă animalele şi să se alarmeze pentru că sumele pe care le vor da statului sunt nesemnificative în raport cu subvenţiile încasate de la APIA. De exemplu, cei care au peste 3 vaci plătesc un impozit de până la 90 de lei/an, în schimb primesc de la APIA o subvenţie de 500 de lei/cap de animal plus 100 de euro, dacă sunt din zone defavorizate. În total beneficiază de aproximativ 900 de lei, numai din subvenţii, fără să mai punem ceea ce câştigă din vânzarea produselor agricole”, a declarat Ion Călinoiu. După părerea sa, nici apicultorii nu au motive să se plângă întrucât statul le acordă şi lor subvenţii mari, plus bani pentru biostimulatori. Apicultorii susţin însă că ei nu primesc subvenţie.

Călinoiu ştie cum poate fi fentat impozitul

Ion Călinoiu spune că, în cazul agricultorilor, există şi soluţii pentru a scăpa de impozitare. „Se impozitează suprafeţele de peste 2 hectare cu aceeaşi cultură. În cazul în care oameni au 10 hectare pot cultiva 2 hectare cu porumb, 2 hectare cu grâu, 2 hectare cu floarea soarelui etc. În această situaţie ar scăpa de impozitare pentru că nu au acelaşi tip de culturi pe toată suprafaţa. În plus, se efectuează şi rotaţia culturilor”, spune şeful judeţului. Călinoiu le recomandă fermierilor să se asocieze în grupuri de acţiune locală pentru a putea absorbi mult mai multe fonduri. „Pentru perioada 2014-2020 trebuie ca la nivelul judeţului să avem cât mai multe grupuri de acţiune locală pentru a putea absorbi fonduri mult mai mari. În momentul de faţă, nu există decât două astfel de grupuri. În condiţiile în care oamenii se asociază se pot lucra suprafeţe mult mai mari de teren şi ca atare se obţine o producţie mai mare cu cheltuieli mici. Grupurile de acţiune locală pot face parteneriate public private”, a menţionat Călinoiu.

Noi criterii pentru acordare subvenţiilor APIA

Ideea asocierii fermierilor este agreată şi de către conducerea APIA care nu exclude posibilitatea ca de la anul să fie introduse noi criterii de acordare a subvenţiilor. „Anul acesta subvenţiile se acordă pe aceleaşi criterii ca până acum. Pentru perioada 2014-2020 vor apărea noi forme sprijin pentru fermieri şi nu este exclus să fie modificate condiţiile de acordare a subvenţiilor. De exemplu, s-ar putea ca suprafaţa necesară pentru a primi sprijin financiar de la APIA să crească de la 1 hectar la 1,5 hectare. În aceste condiţii, micii fermieri vor trebui să asocieze”, a declarat Constantin Negrea, directorul APIA Gorj. Acesta a mai precizat că fermierii nu vor plăti impozit pentru suprafeţele de păşuni şi fâneţe şi nici pentru efectivele de bovine tineret. „Se pare că nu vor fi impozitate suprafeţele de păşuni şi fâneţe, precum şi efectivele de bovine tineret”, a menţionat Negrea.

REACŢIE

Pentru fermierii gorjeni orice formă de impozitare reprezintă un nou bir impus de Guvern. „Nu toţi crescătorii de bovine primesc 100 de euro, în plus faţă de subvenţia de 500 de lei. Este vorba despre cei din zone defavorizate. În judeţ sunt vreo 20 localităţi din 70 care sunt considerate defavorizate. Ar trebui ca impozitele să se aplice diferenţiat. Cei care primesc doar câte 500 de lei de la APIA pentru bovine, cea mai parte o cheltuiesc pe nutreţ şi pe consolidarea adăposturilor pentru animale”, a declarat Constantin Mogoş, fermier.

Vizualizări: 206

Trimite pe WhatsApp

Alte articole din Administrație:

Citește și: