Firme private interesate de o carieră a CE Oltenia

Primarul din comuna gorjeană Roșia de Amaradia nu renunță la gândul de a redeschide exploatarea minieră din localitatea pe care o conduce. Din comună s-ar putea extrage 30 de milioane de metri cubi de cărbune, ceea ce ar asigura o activitate minieră de cel puțin 30 de ani în zonă. Primarul Liviu Cotojman susține că, deja, mai multe firme private s-au interesat să investească în localitate în acest domeniu, dar licența exacavare îi aparține Complexului Energetic Oltenia încă zece ani de acum înainte.

Liviu Cotojman a explicat ce ar însemna pentru Complexul Energetic Oltenia redeschiderea carierei din Roșia de Amaradia. Cărbunele de aici, despre care edilul spune că ar fi unul de calitate superioară, ar putea asigura funcționarea companiei energetice ani buni de acum înainte. „E un obiectiv al meu pentru acest an de a-i determina pe cei de la Complexul Energetic Oltenia să redeschidă perimetrul de la Roșia de Amaradia. Poate ne aud cei care sunt responsabili de această activitate. Rămân stupefiat când văd la televizor directori și lideri de sindicat care se plâng că legislația nu le mai permite să extindă frontul de lucru, că nu au unde să sape, să caute cărbunele, când la Roșia de Amaradia sunt 30 de milioane de metri cubi de cărbune. Ar însemna 30 de ani de activitate cu excavatoare gigant. Poate cinci ani de zile s-ar asigura stocul de cărbune pentru Complexul Energetic Oltenia extrăgând cărbune doar la Roșia de Amaradia”, a spus Liviu Cotojman.

Și chiar dacă s-au interesat până acum mai multe firme private să exploateze cărbunele, autoritățile nu pot face nimic. Doar Complexul Energetic Oltenia poate redeschide cariera pentru că are licență până în 2029 și aceasta poate fi prelungită cu cel puțin 30 de ani. „Putere calorică este, cărbunele de la Roșia de Amaradia este de o calitate superioară. Sunt două izlazuri, cetățeni foarte puțini cu care ar trebui să negocieze în vederea exproprierilor pentru extinderi, chiar către comuna Prigoria. Stratul de cărbune duce și în zona aceea și este și la suprafață. Nu ar fi un efort mare. Au venit și s-au interesat privați. Licența e încă a Complexului Energetic Oltenia până în 2029. Dacă nu fac nimic, pierd licența. Dar, dacă cu un an mai devreme, în 2028, vor să înceapă activitatea, de atunci se mai prelungește încă 30 de ani licența. Deci au toate pârghiile constituționale să poată desfășura activitate. Rezolvă și alte probleme”, a mai transmis primarul din Roșia de Amaradia.

Vizualizări: 5,250

Trimite pe WhatsApp

Alte articole din Economie:

Citește și: