Firmele gorjene fentează statul

Reprezentanţii Gărzii Financiare Gorj au suspendat activitatea la peste 70 de agenţi economici pentru că încercau să eludeze statul prin nerespectarea prevederilor legale, privind casele de marcat fiscale. Societăţile care nu deţineau astfel de aparate, dar şi cele care le foloseau necorespunzător, au primit şi amenzi cuprinse între  8000 şi 20.000 de lei.

Comisarii Gărzii Financiare Gorj au efectuat de la începutul acestui an peste 200 de verificări la societăţile comerciale din Gorj. La 73 dintre acestea au fost constatate nereguli. Agenţii respectivi fie nu aveau în dotare case de marcat  fiscale , fie nu le utilizau corespunzător, în acest fel aducând pagube majore statului. Sumele de bani nejustificate au fost confiscate. „Ca urmare a controalelor desfăşurate la societăţile comerciale care au activitate de vânzare în regim de comerţ cu amănuntul, precum şi prestatorii de servicii, la un număr de 73 agenţi economici au fost constatate abateri. Pentru că nu erau dotate cu case de marcat s-a aplicat o amendă contravenţională între 8000 şi 20 000 de lei şi suspendarea activităţii până la înlăturarea acestor deficienţe. Când nu toate veniturile sunt înregistrate pe aparatul de marcat, suma care este stabilită ca nefiind înregistrată pe aparatul de marcat este confiscată şi de asemenea se aplică o amendă”, a declarat Ion Pupăzan, director adjunct Garda Financiară Gorj.

Pe de altă parte şi cumpărătorii recunosc că nu toţi agenţii economici emit bonuri fiscale pentru produsele comercializate. Cei care totuşi sunt în legalitate susţin că oamenii nu sunt interesaţi de bonul fiscal. „Noi trecem toate vânzările pe casa de marcat, le dăm şi oamenilor bonurile, dar ori nu le ia, ori le ia şi le aruncă. Zic că nu au ce face cu ele dacă nu le decontează nimeni”, a spus una dintre vânzătoarele dintr-un complex comercial.

În ceea ce priveşte modificarea TVA pe casele de marcat de la 19% la 24%, comisarii Gărzii Financiare nu au depistat nereguli, toţi cei verificaţi aveau cota modificată, doar că unii au decis să păstreze preţurile neschimbate, aşa cum le aveau până la 1 iulie, astfel suportând diferenţa.

Vizualizări: 99

Trimite pe WhatsApp

Alte articole din Administrație:

Citește și: