Firmele gorjene, îndatorate la stat şi la companiile de leasing

Aproximativ 10% din firmele din Gorj se află în procedura de insolvenţă. Foarte multe dintre societăţi au datorii mari către stat sau către firmele de leasing pe care nu le mai pot achita din cauza crizei financiare. Conducerea Direcţiei Generale a Finanţelor Publice Gorj (DGFP) a ajuns la concluzia că firmele de leasing vor cere falimentul rău-platnicilor peste câteva luni.

Furnizorii, în mare parte firme de leasing, vor cere falimentul societăţilor comerciale care nu-şi achită bunurile cumpărate în leasing.“ În cazul noilor datornici falimentul va fi cerut, în următoarele luni, de către finanţatori, majoritatea firme de leasing. În această situaţie se află firmele care au achiziţionat, în leasing, maşini, utilaje şi alte bunuri, iar din cauza crizei se află în imposibilitatea de a-şi respecta obligaţiile contractuale”, a mai precizat Gheorghe Paraschivu, directorul adjunct al DGFP Gorj. Conform legii orice furnizor, în special finanţatorii, pot cere falimentul datornicilor. 

Firma lui Potârcă, în topul celor insolvente

Un număr de 939 firme din Gorj, dintre cele 10.711 înregistrate la Registrul Comerţului, sunt în insolvenţă. Datoriile acestora se ridică la peste 1400 milioane de lei. “Unele dintre firmele aflate în faliment sunt fostele societăţi cu capital de stat care au datorii istorice din 2004. Cea mai mare parte a datoriilor constă în majorări de întârziere”, a declarat Gheorghe Paraschivu, director adjunct al Direcţiei Generale a Finanţelor Publice Gorj. Pe primele locuri în topul datornicilor se află: S.C. Închidere Conservare Mine S.A. (ICM) cu o datorie de 1.135 milioane de lei, UREX Rovinari cu o datorie de 81 milioane de lei, S.C. Grimex S.A. cu o datorie de 66 milioane de lei, S.C. Siatra Prod cu o datorie de 64 milioane de lei, societate ce aparţine lui Ninel Potârcă, fostul candidat la funcţia de preşedinte al ţării, şi S.C. MIRFO S.A. cu o datorie de 55 milioane de lei.

Vizualizări: 91

Trimite pe WhatsApp

Alte articole din Administrație:

Citește și: