Măşti pentru gripa porcină, confecţionate de elevii de la „Magheru“

Elevii de la Grupul şcolar „Gheorghe Magheru” din Târgu Jiu confecţionează măşti de protecţie împotriva gripei noi. Liceul are în dotare încă din 2003 un laborator profesional în care elevii care au profil tehnic îşi desfăşoară practica la acelaşi nivel la care ar munci într-o fabrică.

Noutatea constă în faptul că acest laborator s-a dovedit a fi o adevărată afacere, elevii confecţionând articole textile care mai de care mai interesante şi utile cum ar fi salopete, halate, lenjerie de pat (dublă sau simplă), robe, feţe de masă, togi dar şi articole prevăzute în programa şcolară pe care ulterior le folosesc spre comercializare. „Este o mare afacere mai ales pe timp de criză iar banii proveniţi sunt folosiţi numai în interesul şcolii, este adevărat însă că realizăm aceste articole numai la comandă şi profitul nu este nu ştiu cât însă adevăratul nostru profit este faptul că elevii învaţă practic, îi ajută să se integreze ulterior la locul de muncă mult mai uşor”, a declarat Marius Buzera, directorul liceului „Gheorghe Magheru”.

Peste 1.000 de măşti împotriva gripe noi

Chiar dacă gripa nouă a devenit deja un clişeu de care mulţi nu ar vrea să mai audă, pentru elevii liceului a însemnat o muncă şi mai grea întrucât comenzile de măşti pentru faţă nu au întârziat să apară. „Cele mai mari comenzi pe care le-am avut au fost la măştile de faţă, chiar săptămâna aceasta trebuie să livrăm 1.000 de măşti la şcolile din Târgu Jiu şi 20 de halate pentru Muzeul Judeţean, în rest mai primim comenzi de la instituţiile publice dar şi de la magazinele care desfăşoară o activitate agro-alimentară”, a declarat Rodica Başoldea, inginer textilier.

De precizat este şi faptul că acest laborator este cel mai mare din judeţ cu o dotare a 3, 4 licee la un loc în care elevii au şi posibilitatea să-şi creeze propriile modele desăvârşindu-şi tot mai mult abilitatea în ale croitoriei. Un lucru la fel de important este şi faptul că foarte mulţi elevi se arată chiar interesaţi de aceste meserii fiind chiar şi elevi care au ocupat locuri fruntaşe la olimpiade în acest domeniu. „Anul trecut am avut doi elevi care au reprezentat judeţul la faza naţională iar acum doi ani am avut trei elevi, un lucru destul de important pentru noi încât să ne motiveze şi mai mult să le desluşim tainele acestor meserii”, a declarat Victoria Rînculescu, profesor maistru.

Laboratorul este dotat cu 25 de utilaje dintre care 7 sunt luate în custodie şi chiar dacă întreţinerea acestora, costul materialului, aţa şi multe altele depăşesc cu mult valoarea profitului, acest lucru nu descurajează conducerea liceului ci din contră se declară mulţumiţi de faptul că pot contribui la procesul de dobândire a unei meserii.

Vizualizări: 126

Trimite pe WhatsApp

Alte articole din Administrație:

Citește și: