Florescu cere verificări pentru taxa pe asfalt de la Albeni

Prefectul Ciprian Florescu recunoaște că a rămas oarecum uimit să afle din presă despre existența unei „taxe pe asfalt” ce le este percepută localnicilor din Albeni, el declarând că s-a autosesizat în urma articolului apărut miercuri în „Pandurul”.

Ca urmare, va dispune verificarea legalității hotărârii în baza căreia fiecare gospodărie din comuna amintită trebuie să achite 28 de lei anual la bugetul local. Suma a fost decisă după ce Curtea de Conturi le-a imputat autorităților locale, în 2014, folosirea nelegală a circa o jumătate de milion de lei pentru asfaltarea unor drumuri din comună.

Drumurile au fost modernizate cu fonduri europene și cu o contribuție de 2% din partea autorităților locale, primarul Ionuț Stan explicând că acei bani trebuiau să provină de la beneficiari, respectiv de la localnici, nu de la bugetul local, așa cum s-a întâmplat.

O asemenea situație nu a mai fost întâlnită pe niciunde până acum și l-a mirat până și pe Florescu, prefectul promițând că va clarifica lucrurile în perioada următoare.

Mirați au fost însă și localnicii să afle că au avut de plătit o asemenea taxă, niciunul dintre ei neavând cunoștință de existența ei. Oamenii recunosc faptul că în martie și-au plătit dările către bugetul local, dar fără să îi intereseze pentru ce le sunt luați banii. „Eu când mă duc acolo îmi spune fata de la primărie că am de dat 2 milioane, în bani vechi. Am dat două milioane, am luat chitanță, că dacă îți dă chitanță nu se mai pot face mișmașuri cu banii, și după aia am plecat acasă. Cum vine asta, taxă pe asfalt? Pentru ce, pentru că au pus asfalt la poartă?”, a spus, mirat, unul dintre localnici, prin sat nici măcar vecinii primarului actual neavând idee despre taxa ce le-a fost percepută.

Cei 28 de lei nu au fost plătiți însă de toată lumea, primarul Stan menționând că acolo unde cu un deceniu în urmă au fost alunecări de teren, iar oamenii au trebuit să se mute pe platforma de la Câmpu Mare au fost acordate scutiri de la plata taxei de asfalt. Chiar și așa, e de așteptat rezultatul controlului pe care îl va face Prefectura, localnicii având ocazia astfel să afle câți dintre ei și cât au plătit către buget taxa respectivă.

Vizualizări: 1,215

Trimite pe WhatsApp

Alte articole din Administrație:

Citește și: