Florin Pavel, uns primar în puşcărie

Zile grele pentru primarul reales din Peştişani, care ieri s-a trezit cu cătuşe la mâini, după ore bune de audiere la Parchetul de pe lângă Tribunalul Gorj. Florin Pavel este urmărit penal într-un dosar de corupţie cu un prejudiciu estimat la peste un milion de euro, el declarându-se nevinovat. Dosarul are legătură cu cămătarul Habitu şi cu afaceristul Dan Floarea, finul senatorului Cătălin Voicu, încrengătura financiară dintre personajele în cauză ducând acum la încătuşarea lui Pavel care se pregătea să înceapă cel de-al treilea mandat.

Florin Pavel a fost chemat ieri dimineaţă pentru audieri la Parchetul de pe lângă Tribunalul Gorj, iar puţin mai târziu în curtea instituţiei şi-a făcut apariţia şi maşina Poliţiei, semn că edilul nu mai avea să plece de acolo ca o persoană liberă. După mai multe ore de audiere, primarul din Peştişani a ieşit încătuşat din sediul Parchetului, el declarând cu această ocazie că nu are nicio vină şi că „vorbim mâine”, semn că azi ar avea mult mai multe de spus jurnaliştilor interesaţi să afle ce anume a dus la reţinerea sa.

Purtătorul de cuvânt al Parchetului, procurorul Cristina Ciobanu, spune că edilului i se aduc patru capete de acuzare, unul mai grav ca altul. abuz în serviciu contra intereselor publice, abuz în serviciu contra intereselor publice cu consecinţe deosebit de grave, neglijenţă în serviciu şi luare de mită. Abuz în serviciu contra intereselor publice, abuz în serviciu contra intereselor publice cu consecinţe deosebit de grave, neglijenţă în serviciu şi luare de mită sunt acuzaţiile la care Pavel va trebui să răspundă de acum încolo, azi fiind foarte posibilă prezentarea lui la instanţa de judecată cu propunerea de arestare preventivă.

         

Fapte

Anchetatorii nu au comunicat exact care sunt faptele care i se impută lui Pavel şi pentru care încătuşarea reprezintă o măsură peste care nu se poate trece. Decizia de ieri de reţinere a edilului pentru 24 de ore este luată însă la o săptămână după ce din sediul Primăriei Peştişani au fost ridicate mai multe documente ce vizează contracte derulate de instituţie în ultimii ani. Ancheta în acest dosar a fost deschisă după o disjungere făcută de procurorul de caz dintr-un dosar ce a vizat arestarea şi trimiterea în judecată a lui Aristică Doru Şerban, zis Habitu, acuzat, printre altele de cămătărie şi evaziune fiscală. El a fost denunţat la Parchet de către omul de afaceri Dan Radu Floarea, finul senatorului Cătălin Voicu, firma acestuia derulând contracte cu Primăria Peştişani în perioada anilor 2008-2009 pentru construirea unui campus şcolar.

Surse judiciare menţionează că primarul ar fi acceptat la plată lucrări pe care firma lui Floarea nu le-a executat la campusul şcolar. Mai mult, acesta a fost de acord ca Primăria Peştişani să vireze 2,5 milioane de lei către firma lui Aristică Doru Şerban, în contul unor datorii pe care acesta le avea de recuperat de la Floarea.

Ulterior Floarea l-a denunţat pe Şerban la Parchet pentru şantaj şi ameninţare, anchetatorii descoperind astfel că statul nu şi-ar fi putut încasa taxe şi impozite de la firma finului senatorului Voicu întrucât banii au urmau să ajungă la firma lui Habitu, dar şi de evaziune fiscală. Firma lui Floarea intrase în acel moment în lichidare judiciară, iar anchetatorii estimează că statul a fost prejudiciat cu circa un milion de euro de către primarul reţinut miercuri.

MANDAT

Potrivit lui Liviu Diaconescu, reprezentat al Prefecturii Gorj, dacă magistraţii vor decide arestarea pentru 29 de zile, luni, 25 iunie, când are loc şedinţa de validare a sa în funcţia de primar, Pavel va fi eliberat din arest pentru a depune jurământul. De asemenea, consilierii sunt nevoiţi să aleagă foarte repede un viceprimar care să preia atribuţiile lui Pavel. 

„E o răzbunare, pentru că pe finalul campaniei s-a făcut în aşa fel încât eu să pierd 10 procente. Ştiu că adversarii mei au făcut presiuni încă din timpul campaniei electorale să se facă o disjungere într-un dosar cu un cămătar şi se pare că au reuşit acest lucru.

Florin Pavel (declaraţie din 14 iunie 2012)

Vizualizări: 168

Trimite pe WhatsApp

Alte articole din Administrație:

Citește și: