Florina de la Cotroceni

Septembrie 1989. O tânără economistă de la o fabrică de confecţii din Mureş semna un angajament cu Securitatea. Nu a apucat să dea vreo notă informativă, că a venit Revoluţia din decembrie şi destinul Alexandrinei Gătej a luat o altă turnură. Numele de cod „Florina” a rămas îngropat în arhive, iar Gătej a ajuns consilier la Cotroceni şi posibil viitor premier. Tocmai zvonul că Alexandra Gătej era antrenată să îi ia locul lui Boc face ca anunţul CNSAS privind racolarea acesteia de Securitate să fie o adevărată bombă, şi mai puţin prezenţa acesteia în calitate de consilier la Cotroceni, unde probabil că jumătate dintre consilieri au tot felul de grade pe umeri. Cine este Gătej- Tânăra economistă a devenit imediat după căderea comunismului angajat la Europa Liberă, un post de radio extrem de important la acea vreme pentru procesul de democratizare al României. După episodul Europa Liberă, Gătej a rămas un prieten al americanilor, fiind preşedinte al Camerei de Comerţ Româno-Americane, membru al Institutului Aspen şi al consiliului de administraţie al Şcolii Americane din Bucureşti. Gătej a fost şi manager pentru Europa Centrală şi de Est a companiei Unilever, post plătit lunar cu o sumă de ordinul a zecilor de mii de euro. Brusc, Alexandra Gătej a renunţat la tot pentru un post de bugetar, fie el consilier la Cotroceni. Mişcare surprinzătoare, dar aplaudată de americani, prin ambasadorul Gitenstein. „Numirea prietenei noastre Alexandra Gătej demonstrează dorinţa de a avea pe cineva care înţelege cu adevărat afacerile”, a spus într-un cadru oficial ambasadorul SUA.

Numirea lui Gătej la Cotroceni puţin înaintea alegerilor prezidenţiale i-a făcut pe unii analişti politici să susţină că aceasta va fi numită premier în locul lui Emil Boc. A trecut un an şi nimic, până zilele trecute că CNSAS îi scoate acesteia la lumină numele de cod. Îi dă şi o adeverinţă de necolaborare, dar ce mai contează asta pentru comentatorii politici, câtă vreme există un angajament.

A făcut CNSAS-ul un joc aruncând pe piaţă numele de cod „Florina”- Fiind un adept al teoriei conspiraţiei, înclin să cred că da. Ca să spun al cui, ar trebui să fiu şi un adept al practicii, nu numai al teoriei. Remarc însă ca tot telespectatorul interesul televiziunii lui Nuş pentru subiect. Şi duplicitatea lui Mircea Dinescu, cel care din postura de membru al CNSAS şi de fost disident politic, a atacat-o pe Gătej spunând că atunci când el era arestat la domiciliu, acea tânără economistă şi-a permis să semneze un angajament cu Securitatea. Şi era revoltat! Cu aceeaşi revoltă îşi ridică şi salariul de la Nuş-

Vizualizări: 127

Trimite pe WhatsApp

Alte articole din Editorial:

Citește și: