Focar de rabie la Târgu-Cărbuneşti

O vulpe găsită acum două zile moartă la periferia Oraşului Târgu-Cărbuneşti a pus pe jar autorităţile locale. În urma analizelor făcute în laboratorul Direcţiei Sanitar Veterinare s-a stabilit că vulpea avea rabie. Ieri s-a constituit la Cărbuneşti Comitetul pentru Situaţii de Urgenţă care lucrează la un plan de măsuri care să prevină răspândirea  focarului.

Mai mulţi locuitori de la periferia oraşului Târgu-Cărbuneşti au anunţat acum două zile autorităţile locale că au găsit o vulpe moartă, muşcată de câini în imediata apropiere a blocurilor. Oamenii susţin că au văzut mai multe vulpi în zona respectivă şi se tem acum pentru siguranţa lor. „Pe mine m-au anunţat locatarii din această zonă că ştiu că lucrez la pompieri. Am venit aici şi am găsit o vulpe muşcată de câini şi mi-au spus oamenii că au văzut mai multe şi le alergau câinii. Am luat vulpea şi am predat-o organelor competente. Am auzit că are rabie. Acum ne temem pentru siguranţa şi sănătatea noastră că este în apropierea blocurilor, aici mai sunt şi copii care ies la joacă. Sunt foarte mulţi câini care pot avea şi ei rabie. Trebuie făcut ceva urgent”, spunea un localnic. 

Cadavrul animalului a fost ridicat şi în urma rezultatelor de laborator s-a stabilit că vulpea avea rabie. Ieri s-a făcut dezinfecţie în zona respectivă şi în prezent se lucrează la un plan de măsuri pentru prevenirea răspândirii focarului. „Am luat vulpea de aici, am dus-o la sediul Direcţiei Sanitar Veterinară şi în urma analizelor de laborator am stabilit că are rabie. Am anunţat imediat organele competente. Ne-am deplasat la faţa locului am făcut dezinfecţie şi acum lucrăm la un plan de măsuri pentru localizarea focarului şi pentru prevenirea răspândirii lui”, a declarat Pantelimon Lungu, medic veterinar, inspector în cadrul DSV Gorj.

Autorităţile din Târgu-Cărbuneşti au decis ca începând de azi să prindă toţi câini comunitari. Cei care sunt infestaţi cu rabie vor fi eutanasiaţi, iar celelalte patrupede vor fi vaccinate. “Am luat legătura cu oamenii le-am spus să se ferească de câini şi de vulpi dacă văd, să-şi ţină animalele de companie în casă sau legate şi trebuie să strângem câinii comunitari, să vedem care au rabie ca să eutanasiem, iar pe ceilalţi îi vom vaccina. În Cărbuneşti sunt aproximativ 500 de câini fără stăpân şi am avut surprize să avem oameni muşcaţi de ei”, a declarat Ion Fugaru, viceprimar Târgu-Cărbuneşti.

Vizualizări: 110

Trimite pe WhatsApp

Alte articole din Administrație:

Citește și: