Fost agent de pază, meşter în prelucrarea lemnului

A uimit turiştii şi localnicii prin măiestria cu care prelucrează lemnul. Vorbim de Stelică Panduru, în vârstă de 40 de ani din Baia de Fier, care a renunţat la slujba de agent de pază pentru a-şi pune pe picioare o afacere cu mobilier de grădină. Bărbatul confecţionează din lemn de brad foişoare, balansoare, fântâni rustice, pe care le vinde mai apoi oamenilor din zonă şi mai ales turiştilor. Lucrările sale au ajuns în grădini şi localuri din Constanţa sau Bucureşti.

După ce ani buni a lucrat ca agent de pază la Râmnicu Vâlcea, Stelică Panduru s-a decis să-şi urmeze pasiunea, aceea de a sculpta în lemn. A început prin a confecţiona suporturi pentru flori şi un balansoar pentru gospodăria proprie, ca mai apoi să demareze o întreagă afacere din prelucrarea lemnului. Este uşor de reperat în Baia de Fier, asta pentru că unul dintre lucrurile confecţionate de el se află chiar în faţa casei. Este vorba de un pod de acces, din lemn, folosit pentru accesul în gospodărie. „De 6 ani mă ocup de confecţionarea de mobilier de grădină. Pe timpul verii merge afacerea cel mai bine, atunci vin turiştii fiind aici pe Transalpina. Fac de la suporturi de flori până la foişoare, balansoare, fântâni rustice, mori olandeze, tot ce este rustic. Lucrez numai pe comandă şi folosesc numai lemn de brad, preluat de la ocolul silvic. Mă mai ajută şi băiatul meu când este necesar”, a spus Stelică Panduru.

Creaţiile sale, expuse pe litoral

Stelică Panduru ştie şi cum să-şi ademenească clienţii, astfel încât să nu ducă lipsă de comenzi. „Preţurile sunt foarte mici pentru această zonă şi faţă de cele practicate de alţi comercianţi sau meşteri. Îmi susţin familia din această afacere, părinţii şi cei doi copii. Profitul este undeva la 10-20% dintr-o lucrare. Preţurile fiind mici, comenzile sunt mari. Am făcut de exemplu în Mamaia, la Staţiunea Bavaria Blue, toată terasa este făcută de mine, la restaurantul Senator în Craiova şi în toată ţara am lucrări”, a mai spus Stelică Panduru.

Un balansoar costă de la 500 la 1200 de lei, în funcţie de mărime şi model, un mini-foişor costă între 1500 lei şi 3000 de lei.

Vecinii lui Stelică Panduru au numai cuvinte de laudă la adresa sa. „Munceşte, îşi câştigă existenţa. E talentat şi îl susţinem. Turiştii se opresc, se uită, le place ce face”, a spus Nicolae Flondor, un vecin.

Vizualizări: 4,663

Trimite pe WhatsApp

Alte articole din Comunitate:

Citește și: