Elevi de la CNTV în vizită la olandezi

Mai mulți elevi și dascăli de la Colegiul Național Tudor Vladimirescu au participat recent la o vizită în Olanda în cadrul unui schimb de experiență finanțat cu fonduri europene și în care sunt implicați colegi ai acestora din mai multe țări de pe bătrânul continent.

Proiectul din cadrul acţiunii Comenius Multilateral „Împreună într-o Europă Unită” i-a avut ca participanți pe profesori si elevi de la Colegiul National ,,Tudor Vladimirescu” – Târgu-Jiu, Romania, Openbare Scholengemeenschap Hengelo – Hengelo, Olanda, Escola Secundária Filipa de Vilhena – Porto, Portugalia, Liceo delle Scienze Umane E. Gianturco di Potenza – Potenza, Italia, Özel Cihangir Lisesi – Istanbul, Turcia si I Liceum Ogólnokształcące im. Gen. Józefa Bema – Ostrołęka, Polonia.

Proiectul respectiv a fost lansat în toamna lui 2013 la C.N.”Tudor Vladimirescu” și îşi propune să aducă laolaltă profesori şi elevi, spre a cunoaşte şi dezbate probleme şi teme de actualitate în Uniunea Europeană, să creeze posibilitatea ca aceştia să lucreze împreună pentru a realiza produse finale ce pot fi folosite ca materiale didactice, să dezvolte capacităţi si abilităţi precum utilizarea noilor tehnologii şi exprimarea în diferite limbi europene. Echipa de proiect de la CNTV  a fost formată din profesorii Teodora Dragotă, profesor coordonator, Elena Velțan, organizatoarea Clubului de Dezbateri „Debate Europe”, Loredana-Gabriela Stoian și Vasile Zaharia. Împreună cu elevii implicați în proiect, aceștia au fost oaspeți ai orașului Hengelo, situat în estul Olandei, cu o populație de peste 81.000 de locuitori, statisticile arătând că aici conviețuiesc nu mai puțin de 93 de naționalități diferite, inclusiv români.

„Gazdele noastre, domnul director Pieter Telleman, doamna profesor Maike Lotgerink si domnul profesor Roeland Fens, au organizat un program foarte interesant, în cadrul căruia am aflat mai multe despre organizarea instituţiei de învăţământ gazdă si despre sistemul de  învăţământ olandez. Vizitarea primăriei oraşului Hengelo ne-a permis să descoperim lucruri noi despre organizarea  administrativă olandeză, despre tradiţiile, obiceiurile si istoria acestei ţări fascinante. Primarul oraşului Hengelo, domnul Sander Schelberg, ne-a primit cu braţele deschise în Sala de Consiliu, invitându-ne la o discuţie non-formală despre instituţia pe care o conduce şi despre ţările implicate in proiect. Activităţile proiectului şi prezentările ţărilor partenere s-au derulat în amfiteatrul liceului. Membrii fiecărei delegații au  prezentat un material despre țara și școala din care provin, precum și un material despre activitățile și impactul acestui ambițios proiect multilateral Comenius. Astfel, am realizat că dezbaterile lunare pe teme de interes în U.E.  au fost foarte apreciate şi au fost finalizate prin diferite broşuri, prezentări Power Point, postere cu tematică europeană şi alte produse finale”, ne-a precizat profesorul coordonator al acestui proiect, Teodora Dragotă.

Vizualizări: 207

Trimite pe WhatsApp

Alte articole din Comunitate:

Citește și: