Fostă profesoară de engleză, adăpostită la Casa Iris

Casa Iris adăposteşte 15 persoane lăsate pe drumuri. Bărbaţi, femei şi copii stau preţ de câteva zile sau câteva luni aici, timp în care încearcă să îşi găsească un loc de muncă. În ultima perioadă şi-a găsit aici refugiul şi o fostă profesoară de engleză. Nu doreşte să îşi dezvăluie identitatea pentru a nu fi recunoscută de cei care i-au fost odată prieteni.

Ajunsă acum la vârsta de 38 de ani, femeia îşi aduce aminte cum a fost alungată în urmă cu câţiva ani de zile din casă de mama sa şi cum a ajuns pe drumuri. Femeia care a absolvit Facultatea de Teologie-Engleză în anul 1997 în Bucureşti şi care a fost profesor suplinitor de limba engleză la şcolile din Gorj spune că totul s-a schimbat după ce a murit tatăl şi bunica sa. Lucrul cel mai dureros este că sora sa s-a ales cu două case, fratele său cu un apartament, iar ea a fost alungată din sânul familiei. „Bunica mea i-a lăsat surorii mele două case, iar ea nu doreşte să mă mai vadă. Spune că dacă mai bat la uşa ei o să cheme poliţia. Nu am unde să locuiesc. Nu am nicio proprietate, un colţişor unde să pot să spun că este locul meu. M-am cărat cu haine şi cu bagaje pe la rude, la prieteni, dar nu am putut rămâne foarte mult timp la ei pentru că este o situaţie dificilă pentru fiecare…”, spune femeia.

Nopţi dormite în beciuri

Pentru că nu a avut unde să se adăpostească, nopţi în şir şi-a căutat un loc în beciuri şi în scările blocurilor. A locuit şi la prieteni, dar aceasta spune că nu a mai vrut să îi deranjeze, aşa că a înfruntat frigul şi disperarea nopţilor. Dormitul pe străzi i-au afectat plămânii şi coloana, suferind de bronşită cronică. Din cauza bolilor de care suferă nimeni nu doreşte să o angajeze, aşa că nu are bani nici pentru un tratament. „Aş vrea să mă internez într-un spital pentru că tuşesc foarte des şi trebuie să îmi tratez plămânii”, mai menţionează fosta profesoară.

ADĂPSOT

Reprezentanţii Direcţiei de Protecţie Socială Târgu Jiu spun că faţă de aceeaşi perioadă a anului numărul persoanelor adăpostite aici nu s-a modificat, dar se aşteaptă la o creştere în perioada următoare. Dar nu numai persoane fără adăpost din judeţul Gorj ajung în clădirea care oferă 32 de locuri, ci şi persoane din Dolj, Olt sau Hunedoara.

Vizualizări: 143

Trimite pe WhatsApp

Alte articole din Comunitate:

Citește și: