Foștii șefi ai CE Turceni, nevinovați în dosarul prejudiciului de 5 milioane de euro!

Verdict final al instanțelor de judecată din România în unul dintre cele mai faimoase dosare pe care le-a instrumentat în urmă cu șapte ani Biroul Teritorial Târgu Jiu al Direcției Naționale Anticorupție. Foști șefi de la fostul Complex Energetic Turceni, acuzați atunci de prejudicierea unității cu 5 milioane de euro și prezentați în presa locală, în special, ca fiind „corupții corupților”, au fost acum achitați, fără ca, vreodată, cineva să le mai poată reda timpul pierdut aiurea prin instanțe. Cazul reprezintă unul dintre cel mai răsunătoare eșecuri ale procurorilor anticorupție de la Gorj, sentința venind în contextul în care, de la 1 martie, DNA Târgu Jiu chiar a fost desființat…de bun ce a fost.

Mai toți cei cinci directori implicați în acest dosar intens mediatizat mai ales în vremea campaniilor electorale, când alegătorilor le trebuiau serviți niște „penali”, au fost membri ai PDL sau au avut sprijinul acestui partid. Tocați încet și sigur în gazetele locale, cei în cauză nu au mai avut curajul să scoată capul în public nici măcar acum, după ce au fost declarați nevinovați, Înalta Curte de Casație și Justiție achitându-i de toate acuzațiile ce le erau aduse.

Cap de listă în dosar a fost fostul șef al CE Turceni, Eugen Simionescu, anchetat și judecat împreună cu fostul director comercial Dan Gavrilescu și cel economic, Gabriel Bîgu. Șeful de la Biroul Juridic, Vasile Boca, și cel de la Achiziții, Ovidiu Bălăcescu, au avut și ei de dat explicații în fața procurorilor și judecătorilor, ca să nu mai vorbim de rude și prieteni, toți cinci fiind acuzați că ar fi constituit un grup infracțional organizat, fiind judecați și pentru abuz în serviciu contra intereselor publice în formă calificată în scopul obţinerii pentru sine sau pentru altul a unui avantaj patrimonial sau nepatrimonial, abuz în serviciu contra intereselor publice în formă calificată, precum și fals intelectual.

Joaca de-a prejudiciul

Ca să fie sigură tragerea lor pe o linie moartă, foștilor șefi de la Turceni li s-a imputat încheierea unor contracte cu trei firme de transport rutier pentru a asigura transportul cărbunelui, în condițiile în care, până la acel moment cărbunele era transportat pe calea ferată. Contractele au fost încheiate însă în condițiile expirării contractului existent până la acel moment cu CFR Marfă și într-un moment în care angajații CFR Marfă erau în grevă. Directorii de la CE Turceni au invocat, de asemenea, ca argumente pentru semnarea contractelor cu firmele de transport rutier prețurile mai mici percepute de acestea, procurorii DNA susținând însă că firmele în cauză nu aveau capacitatea tehnică pentru a transporta mari cantități de lignit, motiv pentru care, la rândul lor, au subcontractat cantitățile pe care trebuiau să le transporte cu alte companii care aveau camioane de mare tonaj în dotare.

Achitare pe linie

„Penalii” de la Turceni au început procesul în care DNA i-a trimis în judecată la Tribunalul Gorj, în 2007, dar în 2008 au obținut strămutarea la Sibiu și, după patru ani instanța de aici a decis achitarea tuturor celor cinci inculpați. DNA a continuat însă procesul, așa cum era și firesc, iar dosarul s-a mutat la Curtea de Apel Alba, care, la fel, a menținut achitarea. A venit acum rândul magistraților de la Înalta Curte de Casație și Justiție să dea un verdict la recursul procurorilor anticorupție și decizia a fost aceeași ca și la celelalte instanțe. Astfel, s-a pus capăt unui proces care pe inculpați i-a costat 7 ani din viață, iar anchetatorilor le-a asigurat salarii uriașe în tot acest timp pentru modul în care și-au făcut treaba…

Vizualizări: 170

Trimite pe WhatsApp

Alte articole din Justiție:

Citește și: