Fostul primar din Padeş s-a făcut mediator

De la primărie la cabinetul de mediere. Nu este vorba de cetățenii care au probleme în instanță, ci de fostul primarul din comuna Padeș, Viorel Nicolescu. După ce a pierdut alegerile anul trecut, fostul edil a decis că este timpul să se orienteze și să-și schimbe cariera. Acesta a optat pentru ocupația de mediator și este mulțumit de alegerea pe care a făcut-o. Deși câștigurile materiale nu sunt unele foarte mari, Nicolescu susține că în noua activitate are liniște și face cam tot ce făcea și la primărie când încerca să-i împace pe cetățenii cu probleme.

Viorel Nicolescu a renunțat la a mai face administrație în momentul în care a pierdut alegerile locale din 2012 la Padeș, în fața lui Mihai Troacă. Atunci fostul edil a decis să se reorienteze și să urmeze cariera de mediator, pentru că este o meserie de viitor. Nicolescu a absolvit o facultate de științe economice și a făcut un master în drept comunitar, iar activitatea de la primărie, unde în majoritatea timpului asculta probleme oamenilor și-i ajuta să le rezolve, l-a ajutat să devină astăzi un mediator autorizat. „Este o asemănare mare între mediere și administrație, pentru că și la primărie veneau oamenii cu probleme la mine, iar eu încercam să le rezolv cât mai bine sau chiar să-i împac pe care erau în conflict. Asta fac și acum”, a spus Viorel Nicolescu.

Are cabinet la Padeș și nu duce lipsă de clienți

Nicolescu a vrut să fie aproape de comunitatea din Padeș și după ce a urmat cursurile de mediator și-a deschis un cabinet în comuna în care a fost primar și de clienți nu duce lipsă. Deși veniturile nu sunt unele foarte mari, spre deosebire de administrație acum are liniște. „Eu am cabinet de mediere la Padeș și lucrez și la Baia de Aramă, cu un avocat de acolo. M-am gândit să vin în sprijinul cetățenilor pentru că Padeșul este departe față de Târgu-Jiu sau Motru. Pot să vă spun că în 2 luni au avut 30 de acorduri de mediere, am avut probleme de divorț, partaje, revendicări, grănițuiri și altele. Nu pot spune că e meserie bănoasă, pentru că onorariile sunt cum sunt, dar e liniște. Se poate scoate un salariu cam de 1.000 de lei lunar”, a precizat Viorel Nicolescu.

MESERIE

Legislaţia românească a introdus încă de anul trecut obligativitatea ca justiţiabilii să treacă mai întâi pe la un mediator înainte de a se adresa instanţelor pentru un proces, dar, deocamdată, mediatorii aşteaptă să le vină rândul şi să fie aplicată legea şi în privinţa lor. Aceştia au posibilitatea legală de a emite sentinţe în dosare la fel ca orice instanţă de judecată, în cazul în care cele două părţi din proces convin asupra unei soluţii convenabile pentru toată lumea.

Vizualizări: 130

Trimite pe WhatsApp

Alte articole din Comunitate:

Citește și: