Fotoliul de prefect al lui Andrei, zguduit de Corpul de control al MAI

Corpul de Control al Ministerului Administraţiei şi Internelor face o serie de verificări la Prefectura Gorj. Prefectul Liviu Andrei a fost supărat când a fost întrebat de motivul verificărilor. Corpul de Control va lua la mână toate hotărârile comisiei de fond funciar din 2006 şi până în prezent, în baza unor sesizări ajunse la Minister. Presa a relatat pe larg în ultima vreme cum Prefectura Gorj încearcă cedarea a sute de hectare de pădure din Crasna şi Dumbrava Tismanei, care valorează milioane de euro, unui om de afaceri din Argeş, la schimb cu alte sute de hectare de stânci din Defileul Jiului. În interviul acordat jurnaliştilor Andrei a spus că va da această pădure doar dacă va fi obligat să pună în aplicare o hotărâre judecătorească, pentru că nu este dispus să rişte să fie arestat.

Liviu Andrei a încercat să retrocedeze ilegal 720 de ha de pădure seculară din Dumbrava Tismanei şi Crasna, în schimbul a 530 ha de stânci din Defileul Jiului, în beneficiul omului de afaceri argeşean Liviu Pătraşcu. Faptul este susţinut de angajaţi ai Prefecturii, dar Andrei spune că o va face doar obligat, pentru că dacă ar depinde de el, nu ar da pădurea.

Rezultatul „vizitei“ Corpului de Control l-ar putea lăsa pe Andrei fără fotoliul de prefect.

Andrei: Prefectul nu e Dumnezeu să dea păduri

Luni a ajuns la Prefectura Gorj corpul de control al Ministerului Administraţiei şi Internelor care verifică legalitatea hotărârilor date de comisia de fond funciar în perioada 2006-2010.

Prefectul Liviu Andrei nu ştie ce nereguli ar putea fi în ograda sa. „E o parte a corpului de control şi au venit pe nişte sesizări care au ajuns la Minister vis-a-vis de fondul funciar începând cu anul 2007 până astăzi. E vorba de hotărâri ale comisiei de fond funciar. Nu ştiu ce nereguli sunt. De unde să ştiu eu. Habar nu am ce caută”, susţine Liviu Andrei.

Prefectul Liviu Andrei ar fi preferat ca presa să nu afle de control. “Mi-au spus clar că nu trebuie făcută multă vâlvă. Eu nu ştiu cum s-a aflat că e corpul de control aici. De fapt e o fracţiune, se ocupă de acte de cadastru. Nu ştiu cum aţi aflat treaba asta. Ei nu vor să se ştie. După ce o să cerceteze în final se anunţă presa dacă este cazul. Nu vor să se pună beţe-n roate pentru ce au de cercetat aici“, a continuat Andrei.

„Pădurea nu va fi dată decât dacă risc să fiu arestat”

Controlul ar putea veni în urma sesizărilor legate de încercarea prefectului Liviu Andrei să retrocedeze ilegal 720 de hectare de pădure seculară din Dumbrava Tismanei şi Crasna, în schimbul a 530 ha de stânci din Defileul Jiului, în beneficiul omului de afaceri argeşean Liviu Pătraşcu, lucru negat de prefect. „Prefectul judeţului are unele atribuţiuni, dar astea, că nu e el Dumnezeu să dea păduri sau alte terenuri arabile. V-am mai spus, în perioada cât sunt eu prefect pădurea aia care e trecută acolo nu va fi dată, doar în cazul în care voi fi arestat”, a spus ieri Andrei.

Nu este prima dată când prefectul spune că nu este dispus să îşi rişte libertatea pentru a repara o nedreptate. „Dacă voi putea să găsesc instrumentele pentru ca această pădure de la Tismana să nu se dea, cât sunt eu prefect nu se va da. Dar să găsesc instrumentele, pentru că are hotărâre definitivă şi irevocabilă la Înalta Curte şi mă arestează dacă nu o pun în aplicare”, declara prefectul în ediţia din 7 octombrie a ziarului Pandurul. Liviu Andrei susţine că va face tot posibilul să nu semneze, dar nici nu are de gând să facă puşcărie pentru asta.

Cine-i Liviu Pătraşcu?

Povestea retrocedării pădurilor din Crasna şi Dumbrava Tismanei este veche de câţiva ani. Familia Chifu din Craiova a câştigat în instanţă o mare parte din Muntele Dumitra, din Gorj. Povestea este mult mai amplă, moştenitorii fiind mai mulţi. Oricum, pentru că muntele Dumitra nu putea fi exploatat, fiind în zonă naturală protejată, moştenitorii primeau aceeaşi suprafaţă în altă parte. Interesat este că moştenitorii lui Grigore Chifu au prezentat acte pentru deţinerea a aproape 500 de ha de teren, dar au obţinut 1.000 de ha. În scenă intră şi Liviu Pătraşcu, care a cumpărat drepturile litigioase de la membrii acesteia. Liviu Pătraşcu e acţionar la Foresta Curtea de Argeş, firmă de exploatare şi prelucrare a lemnului. 

Liviu Pătraşcu cere în schimbul suprafeţei din Defileul Jiului păduri care valorează milioane de euro. Cert este că muntele Dumitra „s-a mutat” la Crasna şi Tismana, pentru că vor în schimbul stâncilor din Sadu păduri fructuoase din aceste două localităţi. De menţionat ar fi că prevederile legale spun că proprietarii care refuză vechiul amplasament pentru că acesta se află în zone protejate, pot primi la schimb păduri aflate în localităţile învecinate. Ori, dacă între Crasna şi Bumbeşti Jiu nu e decât comuna Muşeteşti, de la Tismana la Bumbeşti Jiu este o distanţă de şase comune. Ca să nu mai vorbim de diferenţa între nişte stânci şi o pădure seculară.

Vizualizări: 183

Trimite pe WhatsApp

Alte articole din Justiție:

Citește și: