Francezii şi italienii vor să cultive rapiţă pe terenurile din Gorj

Francezii şi italienii vor să cultive în Gorj porumb, rapiţă şi legume. Anunţul a fost făcut de Asociaţia Producătorilor Agricoli din Gorj. Reprezentanţii asociaţiei spun că străinii nu vor să ia terenurile în arendă, ci să le cumpere.

Invitaţi de Camera de Comerţ Franceză, filiala Bucureşti, la un schimb de experienţă în Franţa, reprezentanţii Asociaţiei Producătorilor Agricoli Gorj anunţă investitori străini pe plan local. „Din 2014 se deschide piaţa funciară, iar francezii vor să cumpere teren la noi, în Gorj. Ne-au invitat la ei pentru că au un interes comercial. Vor trece de la 1 ianuarie pe cumpărare, mai ales cei care sunt pregătiţi, cu experienţă în agricultură. Sunt interesaţi şi pe partea de horticultură“, a declarat Traian Ghinoiu, preşedintele Asociaţiei Producătorilor Agricoli Gorj. Investitorii au pus ochii pe terenurile din Băleşti. „Eu i-am avut în vizită la Băleşti acum vreo doi ani şi sunt într-o relaţie bună cu ei. Am avut solicitări şi din Italia pentru zona Băleşti, în special pentru legume. Suntem în discuţii, dar vom vedea când se deschide piaţa. De la 10 la 15 hectare pentru cultivat legume. Francezii vor să cultive cereale, în special porumb, la ei nu există mijloc de a-şi mări suprafeţele şi caută la noi terenuri. Productivitatea stă în suprafeţe mari. Sunt interesaţi şi de rapiţă”, a mai declarat Traian Ghinoiu.

Interesaţi şi de Turburea

Suprafeţele din sudul judeţului sunt cele mai pretabile pentru culturile de cereale. Investitorii sunt interesaţi şi de comuna Turburea. „Vor fi preţuri mai convenabile pe terenuri în 2014. Francezii merg şi pe arendă, dar preferă să cumpere pentru că au finanţe, au o bancă de credite agricole şi îi ajută foarte mult, le dă finanţare pentru cumpărarea de terenuri. Acest lucru, deocamdată la noi nu este pus la punct. Cel mai favorabil este Băleşti, din toate punctele de vedere, zona Turburea unde sunt sistemele de irigaţii pentru că ţin mult acest aspect, zona de sud a judeţului, unde este solul mai bun. Suprafeţe sunt, mai ales la legume, nu trebuie o fermă mare. Necazul este că, tot ce produc italienii, duc în Italia. Suntem în economie de piaţă şi nu putem impune unde să prelucreze produsele”, a mai spus Traian Ghinoiu.

LEGE

Piaţa funciară va fi liberalizată de la 1 ianuarie 2014, astfel că va fi permisă cumpărarea de terenuri agricole de către cetăţenii din UE. Ministerul Agriculturii a elaborat un nou proiect de lege privind vânzarea-cumpărarea terenurilor agricole situate în extravilan. Pentru a putea cumpăra teren agricol în România, cumpărătorul trebuie însă să dovedească faptul că are cunoştinţe în domeniul agricol sau să fi desfăşurat activităţi agricole pentru o perioadă de cel puţin 5 ani.

Vizualizări: 201

Trimite pe WhatsApp

Alte articole din Comunitate:

Citește și: