Investiţie în premieră în Gorj, la Băleşti

La Băleşti va funcţiona, începând cu luna decembrie, o platformă de capacitate mare care va prelua tot gunoiul de grajd şi gunoiului menajer de la cetăţenii din zonă. În urma unui proces de fermentaţie vor fi eliminate cantităţile mari de nitraţi care în prezent fac ca apa din comună să nu fie potabilă, existând riscul de îmbolnăvire al localnicilor. 

Conform unor studii, cantităţile de nitriţi şi nitraţi prezente în apa din comuna Băleşti sunt peste limitele admisibile din cauza faptului că zona este una destul de exploatată în agricultură, folosindu-se adeseori îngrăşăminte chimice dar şi gunoi de grajd.

Pentru a controla poluarea cu nitriţi, autorităţile locale au obţinut finanţare prin Ministerul Mediului pentru a înfiinţa o platformă pentru preluarea gunoiul de grajd de la cetăţeni. Prin acest proces folosit în cadrul platformei, nu doar că se vor reduce cantităţile mari de poluanţi în sol, dar cetăţenii vor putea folosi gunoiul de grajd rezultat în urma fermentării ca fertilizant pentru culturi. Cetăţenii vor putea transporta gunoiul de grajd, fie cu mijloace proprii, fie contra-cost cu utilajele platformei. Depoluarea acestui gunoi se va face gratuit. La nivelul judeţului Gorj nu a mai fost înfiinţată o astfel de platformă. „E o platformă de 30 pe 30 metri, este izolată ca să nu pătrundă în pânza freatică dejecţiile lichide de la gunoiul de grajd. Pânza freatică de la noi este poluată de nitriţi de la îngrăşămintele chimice şi nitraţi, de la cele organice, adică acel gunoi de grajd. Suntem singura comună poluată datorită agriculturii intense care se face la noi. Platforma este dotată cu nişte utilaje necesare aducerii gunoiului din gospodăriile oamenilor, un tractor, două remorci, încărcător de gunoi, împrăştietor de gunoi pe câmp. Nu trebuie să permitem oamenilor să pună gunoiul proaspăt pe loc“, a declarat Aristică Paicu, primarul din Băleşti.

Mai mult, gunoiul va putea fi folosit ca fertilizant după ce este depoluat. „Se aduce la platformă, iar după şase luni îl vor primi înapoi şi îl pot folosi în agricultură sau dacă nu îl mai doresc îl vindem cu 25 de lei tona”, a declarat primarul.

PERICOL

Cetăţenii din comuna Băleşti au interdicţie să administreze îngrăşămintele organice minerale între primul îngheţ şi ultimul dezgheţ. De asemenea, le este interzisă administrarea gunoiului de grajd înainte de perioada de fermentare de şase luni, dar şi depozitarea acestora direct pe sol. Cei mai predispuşi la îmbolnăvire cu nitriţi şi nitraţi sunt copiii. Dacă consumă apă ce are cantităţi mari de azot sunt predispuşi la probleme respiratorii din cauza circulaţiei inadecvate a oxigenului prin sânge.

Vizualizări: 184

Trimite pe WhatsApp

Alte articole din Comunitate:

Citește și: